Bodrumlu sivil toplum kuruluşları ve 'Mavi Yol Girişimi' adına açıklama yapan Filiz Dizdar mektupta son yapılan yasa değişiklikleri ve kanun hükmündeki kararnamelerle, kamusal, sulak, doğal SİT ve çok değerli tarım alanları, orman, karasal ve deniz flora ve faunanın turizm yatırımları adına yok edilmek istendiğini belirtti. Doğa ve çevre dostu, sürdürülebilir bir turizmden yana olduklarını belirten Dizdar, şunları söyledi:

"Doğal ve tarihi değerlerimizi, SİT alanlarımızı dünya mirası olarak korumak ve sonraki kuşaklara devretmek istiyoruz. Tek tip turizm yerine, bulunduğu bölgeye özel planlanan, yerel istihdam yaratan, bölgesel üretimi destekleyen ve ekolojik dengeyi gözeten tarzda turizm çeşitliliğinin desteklenmesini istiyoruz. 2005 yılında yapılan tahsislerle ilgili olarak Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi tarafından açılan dava sonunda yürütmeyi durdurma kararı alındı. 15 Mayıs 2008 tarihli 5 bin 761 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nda değişiklik yapan kanunun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile yeni bir durum ortaya çıktı. Tahsis edilen alanlara inşaat izninin yeniden gündeme geldi. Kisebükü Koyu doğal ve kültürel zenginliği tescillenmiş 'Dünya Mirası' değerlerine sahip, dünyanın en güzel koylarından biri. Koyun mavi yolculuk açısından önemi uzman raporlarında da belirtilmiştir  Buna karşın Akdeniz Çanağı’ndaki 1 milyon yatçı ülkemize çekilmeye çalışılmaktadır. Bunun için marinaların, bağlama limanlarının arttırılması planlanmakta, teşvik edilmektedir. Oysa bu teknelerin ülkemize gelmesini sağlayacak asıl faktör, bakir doğal koylarımız ve temiz denizimizdir. Burası Leleg, Helenistik, Roma, Geç Roma, Bizans'a kadar uzanan bin yıllık kesintisiz yerleşim merkezi olmuş bir yer. Kisebükü'ndeki tahsislerin yeniden iptal edilmesi için Muğla Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açılması konusunda Yarımadayı İzleme Komisyonu’yla harekete geçtik."

Dizdar’ın açıklamasının ardından çevreciler, 40 sivil toplum kuruluşu yetkililerinin imzalarının da bulunduğu 'Kisebükü'nden Elinizi Çekin Mektubu'nu Bodrum Postanesi’nden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a gönderdi.



YA(İÖ/İD)