Doç. Dr. Parsak, Türkiye'de nüfusun neredeyse yarısının kilo sorunu yaşadığını, bunlardan yüzde 5'inin, 'sağlık için tehlikeli şişmanlık hastalığı' olarak tanımlanan 'morbid obezite' hastası olduğunu söyledi. Doç. Dr. Parsak, "Obez hastalar bilmeli ki, ameliyat son çaredir. Öncelikle diyet ve spor yapılmalı, hekimlerin önerdiği yaşam tarzına uyulmalı ve tedaviler uygulanmalı. Bunlara rağmen başarılı olunmuyorsa, şişmanlık hayatı tehdit edecek duruma geldiyse, son çare olarak ameliyat düşünülmeli" diye konuştu.

'AMELİYAT SONRASI ÖNEMLİ'

Morbid obezite aşamasına gelen şişmanlığın risklerini ve ameliyat sonrası yapılması gerekenleri anlatan Doç. Dr. Cem Kaan Parsak, şunları kaydetti:

"Aşırı kilo, şeker, kalp, akciğer, solunum yetmezliği, hipertansiyon ve damar hastalıklarına yol açabiliyor. Yaşam için tehdit oluşturan şişmanlığa karşı önlem alınmalı. Öncelikle beslenme alışkanlığının değiştirilmesi gerekiyor. 'Ameliyat olayım, kilolardan kurtulayım' diye düşünmemek gerekir. Spor, uzman kontrolünde diyet ve tedavi önceliklidir. Bunlara rağmen hastanın durumu değişmiyorsa son çare olarak laparoskopik yöntemle cerrahi müdahale yapılıyor. Küçük deliklerle karın bölgesinden girip, açık ameliyata gerek duyulmadan hastanın mide ve karın bölgesinde cerrahi müdahale yapılıyor. Ameliyat sonrası erken dönemde kilo verme oranları yüzde 80'lere ulaşıyor, ama sonrasında hasta kendisine dikkat etmez ve gerekenleri yapmazsa bu oran daha da düşüyor. Önemli olan hastanın ameliyat sonrası yaşam tarzına daha çok dikkat etmesidir."