Antalya'da TŞOF ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ticari araç sürücülerine yönelik seminerine katılan Fevzi Apaydın, Antalya'da başka, İzmir'de başka, doğuda ise bambaşka hava şartları olduğunu kaydetti. Apaydın, "Antalya'da insanlar şu an denize giriyor, ceket bile giymiyor. Antalya'da şehiriçi çalışan sürücüye kar lastiği soramazsınız" dedi.

Genelgenin aceleye getirildiğini söyleyen, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan araçlarda zaten kar lastiği kullanıldığını aktaran Apaydın, "Ancak yönetmelikte eksiklikler var. Zincir takılacak ve takılamayacak araçlar var. Her ticari araca kar lastiği takmak mümkün değil. TIR'ların arkasında dorseler var, bunlara kar lastiği konulamaz. Taşıyıcı araçlarda olmalı. Öte yandan kış lastiği diye bir şey yok. Aslında kar tipi lastik var. Bunun da ayırdının yapılması gerekli" diye konuştu.

Şehiriçi veya şehirlerarası yollarda ticari araçtan çok özel ve kamuya ait araçlar olduğunu söyleyen Fevzi Apaydın, şöyle konuştu:

"Bunlar da aynı yolu kullandığına göre aynı lastiği onlar da kullanmalı. Zincir takmayan araçlar kötü şartlı yollarda kayıyorlar ve arkasından gelen bütün araçlar engelleniyor. Eğer takılacaksa ticari- özel ayrımı yapılmamalı. Onun için çok acele alınmış bir karar gibi geliyor bana. Bunu aramızda tartışmamız gerekiyordu. Tartışmaya açmak lazım. Bunu özel otomobillere kadar indirgemek lazım."

Kar tipi lastiğin karlı ve buzlu yollarda kullanılması gerektiğini kaydeden TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, "Lastik maddi külfetten ziyade içinde taşınan yolcuya, aracın diferansiyeline zarar verir. Kar tipi lastik karlı ve buzlu yollarda kullanılan lastiktir. Antalya'da kar lastiği kullanamazsınız. O lastiği sıcakta kullandığınız zaman lastik kendi kendini yer. Hiçbir faydası olmaz. 31 Kasım ya da 1 Aralık tarihine kadar Bakan Bey ile görüşerek düşüncelerimizi aktarmak istiyorum. Sanırım genelgede bazı değişikliklere gidilecek" dedi.



ÖE(SU/CK)