Kayseri Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Tarihi Kentler Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği ve ÇEKÜL vakfı tarafından düzenlenen 'Kapadokya Stratejik Yön planı 2'nci Bölge Çalıştayı’na Vali Şerif Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen , Kayseri ve Nevşehir’den çok sayıda bilim adamı, turizmci ve kamu görevlisi katıldı.

Vali Şerif Yılmaz konuşmasında Kapadokya’yı bir bütün olarak gördüklerini belirterek, "Ülkemizde turizmle ilgili gelişmeler ve turizmi artırıcı teşviklerin artırılması son 30 yıldır hızlandı. Bir çok kaynağımızı buna ayırırken, deniz ve kum dışındaki alternatif çalışma yapılamadı. Kayseri olarak, Kapadokya’yı bir bütün olarak kabul ediyoruz. Uluslararası toplantılar ve etkinliklerde örneğin U-20 Dünya Gençler Futbol Şampiyonasının açılış maçının oynanacağı Kayseri’deki planlamalara Nevşehir’i de dahil ettik’’ dedi.

KAPADOKYA'DA BÖLGEDEKİ TÜM İLLER BÜTÜNLEŞMELİ

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise bölgeyi kapsayacak bir planlamanın yapmanın yararlı olacağını belirterek şunları söyledi:

"Kapadokya’yı Erciyes Dağı etrafındaki kümeleşme olarak görmek mümkün olsa da, kalkınma ajanslarının oluşumunda buna dikkat edilmedi. Kapadokya deyince, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Niğde ve Aksaray anlaşılmasına karşın, bölge planlamasında bu iller ayrıştırılmıştır. Büyüklerimiz böyle öngörmüştür. Halbu ki, bölge planlaması yapmak daha doğrudur. Bazı şehirleri anaları Kadir gecesi doğurmuş. İstanbul, Ankara gibi kentlerde herşey var. Orada doğru planlama yapmanız yeterli. Geri kalan iller için özel planlamalar gereklidir. Kayserililer olarak tüccarız diye geçiniyoruz ama Erciyes Dağını ıskalamışız. Erciyes Dağına yeni yeni yatırım yapıyoruz. Kapadokya’nın lokomotifi olacak bu dağ, daha düne kadar bir ilçeye bağlı kasabanın sınırlarındaydı. O nedenle yatırım yapılmıyordu. Şimdi ise, şu ana kadar 100 milyon dolar harcadık. Kapadokya denilince, bu çevredeki tüm illerin bütünleşmesinden yanayız.’’

ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarih Kentler Birliği danışmanı Prof.Dr. Metin Sözen de Kapadokya bölgesinin bütünleşmesi için merkezi hükümetin kararları beklemeye gerek olmadığını belirten konuşmasında "Ankara’yı beklemeyin. Sizin aklınız size yeter. Siviller olarak itirazı bırakın. Sivillik, alternatiflik üretmek, önerilerinizin içini doldurmak gerektirir. Sivil toplum örgütleri de her konuda sivilleşmelidir. Kapadokya’nın bütünlüğünü görmeliyiz. Kapadokya’da parçacı bir anlayış, bölgeye zarar veriyor. Ortak boyutta çalışıp, hepimiz pay alacağız. Havzalarda veya bölgelerde zorlama kararlar bizi geriye götürür’’ diyerek, konuya olan önemi vurguladı.



OE,DÖ(OE/AAA)