Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Medstar Hastaneler Grubu Kanser Merkezi işbirliğiyle 'Kanserle Savaş' misyonu doğrultusunda, toplumu bilgilendirmek amacıyla düzenlenen 'Kanser Okulu' adlı eğitim toplantısı başladı. Her ayın ilk perşembe günü gerçekleştirilecek bilgilendirme toplantısında vatandaşlara kanser mücadelesi anlatılacak. Eğitim toplantılarının tanıtımı, Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) yapıldı. Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Prof. Dr. Mustafa Özdoğan ve Prof. Dr. Akın Yıldız katıldı.

Eğitim toplantısında ilk olarak meme kanseri anlatıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Türkiye'de kanser türleri arasında kadınların en çok meme kanseri, erkeklerin de akciğer kanserine yakalandığını söyledi. Türkiye'de son yıllarda kanser hastalığında öldürücülük bakımından akciğer kanserinin önde olduğunu dile getiren Prof. Dr. Akaydın, "Meme kanseri de sık görülen bir kanser türüdür. Kansere yakalanmış her 100 kadından 25'i meme kanseridir. Bilinçli toplum ile kanser yenilebilir bir hastalıktır" dedi.

TOPLUMDA KANSER PARONOYASI VAR

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan ise kanserin erken tanı konulursa tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu dile getirdi. Doğru beslenme ve yeterli fiziksel aktivitenin kanser riskini azalttığını belirten Prof. Dr. Özdoğan, sigaranın akciğer kanseri hastalığı görünme olasılığını yüzde 95 oranında artırdığını kaydetti. Kanser hastalığı hakkında toplumda çok fazla korku oluştuğunu, ancak spor, dengeli beslenme gibi basit yöntemlerle hastalık riskinin en aza indirilebileceğini aktaran Prof. Dr. Özdoğan, "Kanser hastalığı korkutulmuş bir toplumla değil, bilinçli bir toplumla yenilebilir. Kanser tedavisiyle ilgili bilinçlenme çok önemli. Toplumda kanser paronoyası var. Hedefimiz korkuyu yok etmek" diye konuştu.

Prof. Dr. Akın Yıldız da toplumda kanser konusundaki paranoyanın aşılması gerektiğine dikkati çekti. Prof. Dr. Yıldız, meme kanserinde moleküler görüntüleme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Toplantının ilk oturumunda Prof. Dr. Saim Yıldız meme kanserinde radyolojik görüntülemeler ve erken tanı, Op. Dr. Ali Özlük de erken tanı ve cerrahi yöntemler konularında bilgi aktardı.

Eğitim toplantılarının 7 ders altında yapılacağı ve gelecek hafta çevresel faktörler ile yaşam tarzının kanserle ilişkisinin anlatılacağı kaydedildi.



TY(SU/CK)