Kalpteki ritm bozukluğunun, kişilerde kalp atımlarının rahatsız edici seviyeye ulaşması olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş şu uyarılarda bulundu:

"Ritm bozukluğunun en önemli belirtisi çarpıntıdır. Çarpıntı hissi anlık ve kısa süreli olabilir. Kişide uzun süren baş dönmesi, baygınlık, göz kararması hatta bayılmaya neden olan bir ritim bozukluğu varsa mutlaka araştırılması gerekir. Bunun için de konusunda uzman bir hekime başvurularak gerekli tetkikler yapılmalıdır. Ritim bozukluklarının teşhisinde son dönemde yaygın olarak uygulanan yöntemlerden biri de Elektrofizyolojik çalışmadır."

AMELİYATSIZ TEDAVİ

Ritim bozukluğu şikayeti olan hastalar için yakın bir geleceğe kadar ilaç tedavisi dışında başka bir seçenek olmadığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr.Adnan Köşüş şunları anlattı:

"Son yıllarda ise kişilerdeki ritim bozukluğunun nedenleri elektrofizyolojik çalışma dediğimiz bir testle teşhis edildikten sonra ablasyon (yakma işlemi) adı verilen bir yöntemle tedavi edilebilmektedir. Hasta normal anjiyoya hazırlanır gibi hazırlandıktan sonra, kasık bölgesi uyuşturularak, kasık bölgesindeki toplar damardan, iki ya da üç kateter ile kalbin içerisine ulaşılır. Kalp içerisinde belli bölgelerde ölçüm yapıldıktan sonra kalpte çeşitli yöntemlerle hastanın yaşadığı ritim bozukluğu oluşturulmaya çalışılır. Bu işlemi yaparken hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Sadece işlem sırasında zaman zaman daha önce yaşadığı çarpıntıyı hissedebilir. Bu yöntemlerle kalpte ritim bozukluğunu oluşturan bölge tespit edildikten sonra, yine aynı şekilde kasıktan, ablasyon dediğimiz çok özel bir kateterle kalpte ritim bozukluğu oluşturan bölgeye ses dalgası verilerek ısıtılır ve o bölge tedavi edilir."

EK(İS/COŞ)