Bursa'da düzenlenen etkinlikte konuşan Kadın Dayanışma Vakfı Gönüllü Çalışanı ve Psikiyatrist Özge Yenier Duman, günümüzde ideal annelik kavramı ile ilgili bilgiler verdi. Toplumda ve devlet politikalarının etkisiyle kadınlardan esnek çalışmalarının, ucuz iş gücü olmalarının ve de evin içerisinde kalarak, ailesine ve çocuklarına karşı sorumluluklarını yerine getirmesinin istendiğini belirten Duman, "Kısaca kadınlardan hem dışarıda, hem de evde tam mesai annelik bekleniyor" diye konuştu. 
Özge Yenier Duman, toplumda faziletli anne olgusunun var olduğunu anlattı. Duman, "Kadınların evde çocuk bakımı, ev işleri, kendisinin, ailesinin ve çocuklarının çok hijyenik olması, aile üyelerinin son derece iyi beslenir olmaları, psikolojik açıdan dengede olmaları, topluma uymayan bir takım değerler benimsememeleri gerekir. tüm bu görevleri yerine getiren anneye de 'faziletli anne' deniyor. 1980'li yıllardan beri bu görüşte bir yoğunluk söz konusu" diye konuştu. 
'ÇOCUĞUN OLUMLU YA DA OLMUSUZ HER DAVRANIŞININ SORUMLUSU; ANNE'
Anne olan bir kadının toplumsal alandan soyutlandığını dile getiren Özge Yenier Duman, çocuğun olumlu ya da olumsuz her davranışından da annenin sorumlu tutulduğunu ifade etti. Duman, anne olan bir kadına sorumlulukların ailesi ve ulus devlet tarafından dayatıldığının altını çizdi. Duman, "Bu durum, kadının toplumsal alandan çekilip, eve hapsolmasına, ruhsal yatırım alanlarının sınırlanmasına, kimliğini annelik ve eş üzerinden belirlenmesine neden oluyor. Ulus devletin söylemlerini, ahlaki yapılarını, değerlerini aktarmak görevi de anneye veriliyor. Anne, devletin ya da çeşitli yapıların ideolojik aygıtı haline geliyor. Anne olmanın bedeli var. Vazgeçişleri olması gerekiyor. Eğer vazgeçmeme söz konusu ise bu kez anne, toplum tarafından çok sorgulanıyor" dedi.


IA(FK/BT)