Doç. Dr. Müjde Ker Dinçer, 'İletişimin Kalbi Sözsüz İletişim Becerileri' adlı kitabında sosyal ve psikolojik bir çok faydaları olan gülümsemeyle ilgili, önemli saptamalarda bulundu. Günlük hayatın, iş temposu, sınav stresi, psikolojik sorunlar gibi nedenlerin kişisel iletişimi zarara uğrattığını anlatan Doç.Dr. Dinçer, bu noktada gülümsemenin kişisel etkileşimi artırarak pozitif olmada ve doğru iletişim kurmada faydalı olduğunu belirtti. Doç. Dr. Müjde Ker Dinçer, kitabında şöyle dedi:

"Gülümseme dostluk demektir ve yeniden dostluklar doğurabilir. Ne kadar yumuşak, ne kadar gerilimden uzaklaşmış ise bir gülümseme, ardında bulunan duygu da o kadar sahicidir. Diğer beden dili dışavurum tarzlarında olduğu gibi, gülümsemede de doğallık tercih edilir. Önceden provası yapılarak hazırlanmış her davranış göstergesinin yapmacık olduğu iyi bir gözlemci tarafından anlaşılabilir. Gülümseme yürekten gelmelidir, akıldan değil."

'KAHKAHA BULAŞICIDIR'

Doç. Dr. Dinçer, gülümsemenin sosyal ve psikolojik olumlu etkilerini de kitabında şöyle anlattı:

"Sosyal ortamlar içinde bulunan bireylerde gülümsemeye, yalnız oldukları zamana kıyasla 30 kat daha fazla rastlanır. Kahkaha atmak insanları bir araya getirme ve sosyal dengeyi düzenleme gücüne sahip. Kadınlar erkeklere oranla yüzde 26 daha fazla gülümseme eğilimindedirler. Çünkü kadınlar endorfin salgısındaki artış sayesinde güldükleri zaman kendilerini çok daha iyi hissederler. Bunun önemini bilen erkekler de genelde güldürme eğilimindedirler. Kahkahalar genel olarak da bilindiği gibi bulaşıcıdır. Sadece birinin kahkahalarını duymak, duyan kişinin de gülmesine yol açar." 

Gülümsemenin psikolojik olduğu kadar sağlık açısından da önemli faydaları olduğunu dile getiren Doç. Dr. Dinçer, "Gülmek damarları genişletir, kan dolaşımını hızlandırır. Virüslerle savaşan hücrelerin sayısını artırır, kan basıncını ve kan şekerini düzenler. Ayrıca 1 dakika gülmek, 10 dakika kürek çekmek kadar kalori harcamamızı sağlar" görüşlerine yer verdi.



EG(İÖ/COŞ)