TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ. tarafından Türkiye Unlu Mamul Makine Üreticiler Birliği Derneği (TUMMAB) işbirliği ile 18- 21 Nisan 2013’te düzenlenecek olan 'Unlu Mamuller Teknolojileri, Fırın ve Pastane Ekipmanları Fuarı'nın (UNTEK 2013) tanıtımı Almira Otel’de yapıldı. Toplantıya TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, TUMMAB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Barutçu, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, Endüstriyel Fırıncılar Federasyonu Birliği Yönetim Kurul Üyesi Mustafa Bektaş, Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Talip Andiç, Bursa Simitçiler Odası Başkanı Erdal Pınar katıldı.

40 ÜLKEDEN ZİYARETÇİ

TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, 4 salonda 20 bin metrekarelik alanda gerçekleşecek fuarın unlu mamuller, pastane, fırın ekipmanları, lojistiği, soğutulması, depolanması ile ilgili her türlü ekipmanı sunacağını kaydetti. UNTEK 2013 Fuarı’nın bölgesel anlamda sektörün en önemli pazarlama etkinliği olacağına dikkat çeken Ersözlü, 40 ülkeden davetli bulunacağını dile getirdi. UNTEK 2013’ün Almanya’da düzenlenen IBA 2012 Fuarı’nda tanıtıldığını kaydeden Ersözlü, yurtiçi ve yurtdışından sektörün önde gelen pek çok firmasının bir araya geleceğini söyledi.

'GÜNDEMİMİZDE ZAM YOK'

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı da, fuarın sektördeki yenilikleri yakalamak için fırsat olacağının altını çizdi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Balcı, 1 Temmuz itibariyle uygulanmaya başlanan ekmekteki tuz ve kepek oranı uygulamasının dikkatle yürütüldüğünü, Un Tebliği ile daha da düzene gireceğini anlattı. Tebliğin 1,5 ay sonra çıkmasını beklediklerini aktaran Balcı şunları söyledi:

"Bizim için önemli olan ekmeğin sağlıklı koşullarda halka sunulması. Kaldırımlardaki dolapların kalkması ve ekmeğin sadece fırın, market ve bakkallarda satılması. Bunun için çalışıyoruz. Üretime kadar her şeyi muhafaza edilse de, sunumda sorun yaşadıktan sonra bir şey ifade etmiyor. Un fiyatlarında aşırı artış var. Bunun önüne geçildiğinde ekmek fiyatları da düşecektir. Fakat şu an için gündemimizde olan yeni zam değil. Bizim için ekmeğin üretim ve dağıtım koşulları daha önemli."

'KAÇAK FIRINLARA YETKİLİLER GÖZ YUMUYOR'

En önemli sorunlarının kayıtdışı fırınlar olduğunu söyleyen Balcı, kayıtdışının en fazla İstanbul ve Bursa’da olduğunu vurguladı. Türkiye’nin her yerinde yönetmeliğe uygun ruhsatlandırma ve fırıncılık yapıldığını ifade eden Balcı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’de bir tek İstanbul ve Bursa’da sorun yaşıyoruz. Bursa’da kayıtdışı varsa yetkililer görevlerini ihmal etmiş anlamına geliyor. Biz bu yerlerde bir gün değil, bir saat bile ekmek satılmasını istemiyoruz. Bu beyaz önlük üzerindeki leke gibi. Türkiye’de 21 bin kayıtlı fırın var. Yaklaşık bin 500, 2 bin fırın da kayıt dışı çalışıyor. Bursa’da bu şekilde faaliyet gösteren fırın varsa yetkililer hesap verecektir. Ankara’da bir tane bile ruhsatsız fırın yok. Bursa’da ise 100’ün üzerinde kayıtdışı var. Bunun nedeni görevlilerin sorumluluklarını zamanında yerine getirmemesi. Göz yumması."

Balcı, Maliye Bakanlığı tarafından küçük esnafa uygulanan cezaların da caydırıcı değil yıkıcı olduğuna dikkat çekti.

Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Talip Andiç ise, Bursa’da 410 kayıtlı fırına karşılık 130 kayıtdışı fırın bulunduğunu, bunlara izin veren yetkililerle ilgili dava süreçlerinin devam ettiğini kaydetti.

TUMMAB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Barutçu ise, Fuar komitesi ile sektörün hedef pazarları olan Rusya, Afrika, eski Rusya Federasyonu ülkelerinden ziyaretçileri Bursa’ya getireceklerini belirtti.



SÇ(FK/COŞ)