ÖSYM’nin düzenlediği LYS, KPDS ve özellikle de son yapılan KPSS sınavlarında, yerlerine sınava girdikleri örgüt sempatizanlarının, devletin çeşitli birimlerine girmesini sağlayan şebekeye yönelik Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Büdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Ekiplerin bir yıl süren takibinin ardından şebeke elemanları, geçen cumartesi KPSS sınavının yapıldığı saatlerde operasyon düzenlendi. İzmir, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Gaziantep, Mardin, İstanbul ve Ankara illerindeki baskınlarda, 40 kişi yakalandı. İzmir’e getirilen zanlılardan 6’sı ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Şebekenin, joker olarak kullandığı ve suçüstü yakalanan kişilerden bazılarının, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği 3'üncü sınıf, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi 4'üncü sınıf, Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisiliği 2'nci sınıf, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1'inci sınıf, Ege Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümlerinde okuyan öğrenciler oldukları bildirildi. Ayrıca Ege Üniversitesi Eczacılık Fakülteasi’nden mezun olan iki kişinin de yine şebeke adına "jokerlik” yaptığı öğrenildi. Jokerlerden bazılarının, bu işi gönüllü olarak ya da para karşılığında yaptığı, buna karşı çıkanlara ise zanlıların baskı yaptıkları da ileri sürüldü. Bu arada jokerler için hazırlanan sahte belgelerin de Diyarbakır’daki matbaada basıldığı ortaya çıktı.

Operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan Y.A.’nın, terör örgütüne bağlı Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisi üyesi olduğu, çeşitli eylemlere katıldığı polis takibi sırasında çekilen fotoğraflarla de tespit edildi. Gözaltındakilerden N.A.’nın da yine terör örgütyle bağlantıda olduğu öğrenildi.

141 SINAV İÇİN JOKER KULLANMIŞLAR

Koordinatörlüğünü Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde araştırma görevlisi olan E.T.’nin yaptığı şebekenin, örgüt sempatizanlarının devletin bakanlıklar dahil önemli birimlerine girmelerini sağlamak için sınavlara jokerleri soktukları belirlendi. Bu iş karşılığında da 20 bin lira gibi paralar alan şebekenin bankadaki hesaplarında da 3 Milyon lira toplandığı da tespit edildi. Polisin araştırmalarında, zanlıların, toplam 141 sınava jokerlerin girmesini, 28 kişinin de devlet memuru olmasını sağladıkları saptandı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 3’ü kadın 34 kişi, adliyeye sevkedildi.