Aralarında CSI'ın da olduğu Amerikan televizyon dizilerinden bilinen, delilleri son derece teknolojik yöntemlerle değerlendirerek suçluların yakalanmasını sağlayan kriminal laboratuvarlarından biri İzmir'e kurulacak. Bornova'da belediye tarafından tahsis edilen 10 dönümlük alanda kurulacak laboratuvar, Ege ile Akdeniz bölgelerine hizmet verecek. İzmir Bölge Kriminal Merkezi'nin temel atma töreni Ankara ve İzmir'de eş zamanlı bir törenle yapıldı. Ankara'da düzenlenen törene İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, İzmir'de düzenlenen törene ise İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay ve diğer yetkililer katıldı.

Törende konuşan İzmir Valisi Cahit Kıraç, bilgi teknolojilerindeki gelişme ve değişimlerin, milletin huzuru ve güvenliğini sağlamak açısından mutluluk verici olduğunu söyledi. Çağın teknolojik ilerlemesine yetişmek için teknolojik tesislerin önemine değinen Vali Kıraç, "Çağımızda teknoloji ve iletişim hayallerimizi zorlayacak biçimde hızla değişmekte ve gelişmektedir. Bilgi ve teknolojideki bu gelişmelerin milletimizin huzuru, asayişinin temini ve devletimizin güvenliği için kullanmamızı sağlayacak projeler emniyet teşkilatımıza güç katacak" dedi.

Telekonferansla İzmir'e seslenen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise kriminal polis laboratuvarının suçtan zarar gören masum insanların masumiyetini ispatlamak için çalışacağını dile getirdi. Bakan Şahin, İzmir, İstanbul, Adana ve Diyarbakır'a yapılacak olan laboratuvarların uluslararası akreditasyon kurumları tarafından akredite edildiğini sözlerine ekledi.

İzmir Bölge Kriminal Merkezi hizmete girdikten sonra İzmir ile Ege ve Akdeniz bölgesindeki diğer illerde meydana gelen cinayet, tecavüz, soygun ve diğer suçlar, delilden sanığa ulaşması prensibinden hareketle daha kısa sürede aydınlatılacak. Günümüzde ve geçmiş yıllarda Ankara ile İstanbul'a gönderilen ve uzun süre sonuçları beklenen binlerce biyolojik (DNA), ses, görüntü ve bilgisayar-data delil incelemeleri artık bu merkezde yapılacak. Yaklaşık maliyeti 10 milyon Euro'yu bulan ve Türkiye- Avrupa Birliği projesi olan kriminal merkez projesinin yüzde 75'lik bölümü AB fonlarından karşılanacak. Kriminal merkezde balistik, belge, kimyasal, iz, biyolojik, ses, data ve görüntü inceleme bölümleri bulunacak.



TG(AÖ/SS)