Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Ceren Ayalp, öğrencilerin Beslenme çantalarına her gün mutlaka protein içeren besinlerin konulmasına özen gösterilmesini önerdi. Uzman Ayalp, şöyle devam etti:

"Büyüme sürecinde önemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha fazla protein, mineraller ve vitaminler gerektirir. Tüm enerji ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için 6-11 yaş grubu çocukların tüketmeleri gereken besinlerin iyi, kaliteli ve yeterli miktarlarda olması önem taşır. Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuk, hastalıklara karşı dirençsiz olur, hastalığı ağır seyreder, devamsızlık nedeniyle başarısı da buna bağlı olarak düşer. Yetersiz ve dengesiz beslenme çocuğun davranışlarını, okul başarısını ve bilişsel gelişiminin tamamını etkiler. Okulda başarı seviyesini artırmak, sınıf tekrarlarını azaltıp, eğitim ve öğretimin maliyetini düşürerek gelecek nesillerin daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlamak için temel hazırlamak gerekir."

Ayalp, çocukların okulda beslenme konusunda kontrolsüz olması ve anne-babanın çalışmasının küçük öğrencilerin hatalı beslenme alışkanlığı edinmesini kolaylaştıracağını vurguladı. Diyetisyen Ayalp, çevrede bulunan satıcılardan simit, sandviç, pamuk helva, tatlı, patlamış mısır gibi besinler aldığını anımsatarak şöyle devam etti:

"Okul çağındaki çocuğun doğru ve dengeli beslenmesinde aile-okul işbirliği şarttır. Okullarda sağlık ve beslenme eğitimine önem verilmelidir. Öğrenciler doğru ve dengeli beslenme konusunda beslenme rehberliği ve eğitimi ile bilgilendirilmelidir. Ailenin, okul yönetimindeki kişilerin, öğretmenlerin ve kantin işletmecilerinin beslenme eğitimi yapılmalıdır. Yemekhanede çıkan yemeklerin besleyici değerleri kontrol edilmeli, okul kantinleri iyi denetlenmelidir. Eğitilmiş bir kantin işletmecisi çocuklar için gerekli besin maddelerini pazarlamaya çalışır. Okul dışında satıcıların açıkta yiyecek satmaları engellenmelidir. Ara öğünlerde, taze sebze ve meyve eklenmeli, yağda kızartılmış besinlerden kaçınılmalı, kremalı ve sodalı içecekler yerine az yağlı süt ve ayranın tercih edilmelidir."

Okul çağındaki çocukların ideal beslenmeleri konusuna değinen Ayalp, besin çeşitliliğinin sağlanması, sağlıklı vücut ağırlığının korunması, nişastalı karbonhidratlar ile liften zengin besinlerin dengeli tüketilmesi, yağ ve şeker tüketiminin sınırlandırılması, vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde alınmasını gerektiğini kaydetti. Okullarda beslenme eğitimi ve rehberliği verilmesini öneren Ayşe Ceren Ayalp, şöyle konuştu:

"Okul yönetimleri konuya önem vermeli, kantinlerde yeterli ve dengeli beslenmeye yönelik yiyecek ve içeceklerin satılmasını sağlamalı ve denetlemeli. Okullarda öğle yemeği, okul kahvaltısı, ücretsiz süt dağıtımı gibi uygulamalar öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmelerini sağladığı gibi, kendilerine ömür boyu devam edecek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırır. Ülkemizde okul çağı çocuklarında günlük süt ve süt ürünlerinin tüketim çok yetersiz düzeyde. Halbuki kalsiyum, riboflamin ve proteinin iyi kaynağı süt ürünleridir. Çocukların beslenme alışkanlıkları ve problemleri genelde çocuklar evdeyken aile bireylerinin denetiminde bir beslenme sürdürürken, okulda ve okul dışında tek başına kalmakta ve yanlış beslenme alışkanlıkları kazanmaktadır. Sıkça rastlanan bu alışkanlıklar çocuğun, yetersiz ve dengesiz beslenmesine neden olur."