NELER YAPILMASI GEREKİYOR?


Uzun yıllar süren iç çatışma ve istikrarsızlık döneminden sonra Somali'de gerçek barış ve güvenlik için bugün önlerinde büyük fırsat bulunduğunu söyleyen Bozdağ, "Her iki ayda bir ülkedeki yeniden imar çalışmalarını denetlemek amacıyla Mogadişu'ya yaptığımız ziyaretlerde sokakların daha fazla insan ve arabalarla dolduğuna, yeni inşaatların yapılmaya başlandığına, binaların onarıldığına, insanların gülmeye başladığına, umutların yeşerdiğine hep birlikte şahit olmaktayız. Uzun yıllardan sonra Somali'de, özellikle Mogadişu'da ve etrafında umut filizleri yeşermektedir. Somali insanı, bugüne ve geleceğe artık daha da bir umutla bakmaktadır. Somali'yi içine düştüğü çatışma, kıtlık, ölüm kısır döngüsünden çıkarmak için uygun bir zamandayız. Neler yapılması gerekiyor? Bu soruya hep beraber burada cevap arayacağız" diye konuştu. Bozdağ, Somalililerin, temiz su, gıda, sağlık, eğitim, güvenlik, iç barış ve iş gibi temel konularda ve kamu hizmetlerine kendi imkanları çerçevesinde kendilerinin yapmasına büyük ihtiyaç duyulduğunu anlatarak, "Kısaca söylemek gerekirse, Somali'de iş ve aş imkanlarının yaratılması lazımdır. Somali'de kalıcı barış ve istikrarın, ancak temel kamu hizmetlerinin ülkenin her bölgesinde erişilebilir kılınmasıyla ve bu hizmetlerin sunumunun da bizzat Somali hükümeti tarafından temin edilmesiyle tesis edilebileceği çok açıktır" dedi.


TÜRKİYE, SOMALİ BAĞLAMINDA EZBERİ BOZMUŞ


Bozdağ, Türkiye'nin Somali politikasının, bu ülkeyi uluslararası gündemin bir parçası haline getirerek, insani yardım, kalkınma ve altyapı projeleri, siyasi uzlaşma ve güvenlik alanlarında destek vermeyi içeren kapsamlı bir stratejiye dayandığını kaydederek, "İnanıyoruz ki, ancak bu tür bir strateji Somali'ye kalıcı çözümler sağlayabilir" dedi. Türkiye'nin son bir yıldır Somali'de yaptıklarının ortada olduğuna işaret eden Bozdağ, "Türkiye, Somali bağlamında ezberi bozmuş, şartları değiştirmiş ve algıları kırarak uluslararası toplumu Somali lehine bir kez daha düşünmeye, Somali lehine attığı adımları çoğaltmaya yeni adımları ilave etme yönünde uluslararası toplumu yönlendirmeye çalışmıştır. Türkiye, Somali halkıyla el ele ve Somali insanını dinleyerek birlikte çözümler yaratmak gayesini taşımaktadır. Somali'yi terör, açlık ve korsanlık gibi mefhumlar merceğinden görme kolaycılığına hiç kimse kaçmamalıdır" diye konuştu.


KISIR DÖNGÜYÜ KURACAK ESAS GÜÇ SOMALİ'DEDİR, SOMALİLER'DEDİR


Somali'nin önemli sınamalarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Bozdağ, "Asayiş ve güvenliğin sağlanması, siyasal istikrarın temini ve toplumsal uzlaşmanın temini diyalog ve uzlaşı marifetiyle siyasi birliğin kurulması, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi ve ülke çapına yayılması, gıda güvenliğinin temin edilmesi, ekonomiyi ayağa kaldıracak adımların atılması, korsanlığın bitirilmesi, sağlık ve eğitim gibi alanlarda altyapının geliştirilmesi gibi önemli sorunlarla karşı karşıyadır" dedi. Bozdağ, Somali'de devlet mekanizmasının yeniden inşasının önemini de vurgulayarak, "Somali'nin uzun yıllardır karşı karşıya bulunduğu şiddet sarmalı ve insani dramın yarattığı kısır döngü kırılma noktasındadır. Bu kısır döngüyü kuracak esas güç Somali'dedir, Somaliler'dedir. Somalililer el ele verdiği zaman, aralarındaki sorunları diyalog yoluyla çözdüğü zaman bu kısır döngüyü kendileri kırıp atacak, uluslararası toplumun belki daha da etkin yardımını başka bir şekilde temin etme imkanı bulacaktır. Türkiye bu süreçte Somali'nin yanında yer alacak, her türlü yardımı verecektir. Uluslararası toplumu, Somali'nin sorunlarının çözüm yoluna girmesini sağlayacak olan devletin bütün kurumlarıyla yeniden yapılandırılması sürecine katkı sağlayacak kapsamlı ve çok boyutlu politikalar geliştirmesi çağrısında bulunmak istiyorum. O sorumluluk da şu, 20 seneden sonra Somali'de yeşeren umut ışığının söndürülmemesi ve bu umut ışığının Somali'nin her bir insanını her bir evini her bir şehrini her bir yerini aydınlatan büyük ve bütün Somali halkını kapsayıcı bir ışığa dönüşmesidir. Bu ışık söndüğü zaman gerekli katkıyı vermeyen herkes bu sönen ışıktan dolayı mesul olur" dedi.