Binaların yalıtım ile ömrünün uzatıldığını belirten Şube Başkanı Abdullah Bakır, ekonomiye de katkısının tartışılmaz olduğunu kaydetti. Enerji alanındaki sorunlar göz önüne alındığında tasarrufun ön plana çıktığını ifade eden Bakır, "Enerji tasarrufu sağlamak, hem bütçe dengesi açısından sonuç alıcıdır, hem de doğal hayatı tahrip eden unsurların etkisi azaltması açısından önemlidir. Ayrıca enerji tasarrufunun ülke ekonomisine katkısı tartışılmazdır" dedi.

Türkiye'deki binaların yüzde 90'ında ısı yalıtımı olmadığını vurgulayan Bakır, "Ancak, bu olumsuz tabloyu ortadan kaldıracak uygulamalar başlamış, bu doğrultuda mevzuat değişikliklerinin gerçekleştirilmiştir. AB'ye uyum sürecinde binalarda 5 Aralık 2009'da kabul edilen 'Enerji Performansı Yönetmeliği' kapsamında konutlar için getirilen, 'Enerji Kimlik Belgesi' alma zorunluluğu yürürlüğe girmiştir. Binalara enerji kimliği belgesini zorunlu hale getiren yönetmelik çevrenin korunmasına yönelik olarak, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özelliklerinin verimi ile ilgili bilgileri içermektedir. Yönetmelik, enerji kimlik belgesini 2 bin metrekare alan üzerindeki binalar için zorunlu hale getirirken, binalarda enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amaçlamaktadır"diye konuştu.

Yeni inşa edilen binalar için 'Enerji Kimlik Belgesi' almanın zorunlu hale getirildiğini belirten Bakır şöyle devam etti:

"Yeni inşa edilen binalar için söz konusu tarihten itibaren bu belgeleri almak zorunlu hale gelirken mevcutlar için 2017'ye kadar süre tanınmıştır. Enerji Kimlik Belgesi, düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl geçerli olacak ve bu sürenin sonunda kimlik belgesi hazırlanacak raporla yeniden düzenlenecektir. Bütün bu yasal düzenlemeler bir yandan, enerji tasarrufu sağlarken diğer taraftan nitelikli, sağlıklı bina üretiminin gerçekleşmesine yol açacak olumsuzluklar sona erecektir. Bina yalıtımı sayesinde yüzde 70 enerji tasarrufu sağlanacağı düşünülürse, ülkemizin bu dönüşümü ne kadar önemsenmesi gerektiği kendiliğinden açığa çıkacaktır."