Sakarya Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, işsizlere iş bulma konusunda yardımcı olmak, işverenlere de ihtiyaçlarına uygun işgücü kazandırma konusunda aracı olacak İş ve Meslek Danışmanı olmak için başvuranlar, 6 aylık kurslarının ardından, teorik ve uygulamalı sınavlara girecek. Yaklaşık 3 bin 500 İş ve Meslek Danışmanı adayı, başarılı oldukları taktirde İş ve Meslek Danışmanı sertifikası alacak ve İŞKUR tarafından da KPSS puanlarına göre görevlendirilecek.

Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Zengin, 2012’de Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite olan ve bu alanda Türkiye’de yetkili iki üniversiteden biri olduklarını söyledi. Yrd.Doç.Dr. Zengin 15 Şubat’ta gerçekleştirilen teorik sınavın sorunsuz geçtiğini, bu konuda tecrübeli olduklarını vurguladı. 

Sertifika almak isteyen adaylar, 5 aşamalı bir sınava tabi tutuluyor. Bu sınavın son iki aşaması ise, uygulamaya dönük. 19 Şubat’a kadar devam edecek sınavların sonunda başarılı adaylar İş ve Meslek Danışmanı sertifikasını alabilecekler.