Alanya'da ipek dokumacılığının geliştirilmesi ve tanıtılması amacıyla Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından 'İpek Eller Projesi' başlatıldı. Proje kapsamında Bursa Kozabirlik'ten temin edilen 10 bin ipek böceği tohumu, Sapadere Köyü'nde 'İpek Eller Atölyesi'ne hibe edildi. Atölyede açılan 3 aylık ipek dokuma kursuna katılan 18 kadın, ipek böceği tohumlarından 30 gün içinde elde edeceği yaklaşık 20 kilo yaş kozayı önce ipliğe dönüştürecek, ardından ipek dokumacılığında kullanacak.

Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nimet Hacıkura, 'İpek Eller Projesi' kapsamında 2 eğitmen ve 18 kursiyerin katılımı ile ipek dokuma kursu açtıklarını ve yaş kozadan iplik üretiminin ilk denemesine başlanıldığını söyledi. Bursa Kozabirlik'in, Türkiye’de ipekböcekçiliğini teşvik amacıyla Alanya Koza Birliği’ne 10 bin ipek böceği tohumu gönderdiğini belirten Hacıkura, "Eğitmenlerimiz ipekböceklerini burada yetiştirdikten sonra koza ve iplik üretimine başlayacak. Elde edilen ipek iplik daha sonra kursiyerlerimiz tarafından tezgahlarda dokunarak kumaş, atkı, elbise ve gömlek üretilecek" dedi.

İpek Eller Atölyesi Eğitmeni Nurten Gümüş de, "İpekböcekleri büyüdükten sonra koza ipeklerini çıkaracağız. Ardından bükme işlemini ve ipeğin pişirilmesi adı verilen zamk çıkarma işlemini uygulayacağız. Daha sonra ipeği tezgahlarımızda dokumaya başlayacağız” diye konuştu.

Alanya Koza Kooperatifi Müdürü Muzaffer Durusoy ise Kozabirlik'ten ücretsiz aldıkları ipek böceği tohumlarını projeye destek olmak amacıyla Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'ne verdiklerini söyledi. Alanya'da 600 ipek böceği üreticisi olduğunu belirten Durusoy şöyle konuştu:

"Üretim çoğunlukla Sapadere, Fakırcalı, Tırılar, Şıhlar, Gözüküçüklü, Gümüşkavak, Uzunöz, Yalçı, Dim Öteköy, Dim Taşbaşı, Dim Bucak, Dim Alacami ve Kuzyaka köylerinde yapılıyor. Üreticinin ortalama 45 günde ürettiği yaş kozayı Kozabirlik satın alıyor. Bu süre içinde üreticiye böcek bakımı konusunda eğitim, yardım ve ilaçlama hizmeti veriliyor. Devlet her türlü desteği sağlıyor."

Alanya'da ipekböceği üreticileri geçen yıl 25 ton 700 kilo yaş koza üreterek 580 bin lira gelir elde etti.