Denizli Emniyet Müdürlüğü, organize suç örgütüne yönelik olarak 2007 yılında Denizli, ilçesi Çivril, İzmir, Manisa, Aydın, ilçeleri Kuşadası, Nazilli ve Köşk'ü de kapsayan 'Horoz' adı verilen operasyon yaptı. Suç örgütü üyelerinin Denizli ve Ege'de 'Örgütlü bir şekilde oto ve işyeri kurşunlama, silahla adam öldürme, zorla alıkoyma, adli makamları yanıltma, iz ve delilleri yok etme, adam yaralama, zorla alacak tahsil etmeye teşebbüs ve çek-senet tahsilatı' yaptıkları öne sürüldü. Gözaltına alınan şüphelilerin üzerleri ve kaldıkları yerlerde 3'ü kuru sıkı 13 tabanca, 2 otomatik ve bir pompalı av tüfeği, 164 tüfek, 236 tabanca fişeği, 70 senet, bir baston şeklinde kama, bir çelik yelek, bir dürbün, iki sustalı bıçak, 126 gram esrar ele geçirildi.

2'Sİ YANLIŞLIKLA 8 CİNAYET

Çetenin Ali Erdal Dağcı, Muhammet Akyol, Fehim Ünal, Mızrak Ünal, Güven Diler ve Mahir Büyük Çuhacı'yı öldürdükleri öne sürüldü. Çetenin 19 Haziran 2007'de Sevindik Mahallesi'nde motosikletiyle giden Güven Diler'i, 23 Temmuz 2007'de de Halk Caddesi'nde cips almak için markete giden 16 yaşındaki Mahir Mehmet Büyükçulhacı'yı da yanlışlıkla öldürdükleri belirtildi.

Cinayetlerin yanı sıra 5 adam yaralama, 2 zorla çek- senet tahsilatı, bir işyeri kurşunlama, 2 tehdit, 2 hırsızlık ve bir kamu malına zarar verme olmak üzere toplam 32 ayrı suç işlediği belirlenen çetenin elebaşılığını faktoring şirketi sahibi olan Üzeyir Öter  ve ağabeyi Halil Öter'in yaptığı öne sürüldü. Adlieyeye sevk edilen sanıklardan Öter kardeşlerin de aralarında bulunduğu 20 kişi tutuklandı. Haklarında İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Halil Öter'in de aralarında bulunduğu 4 sanık, yargılama sürerken tahliye edildi.

SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİLER

İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde 4'ü ağırlaştırılmış olmak üzere 6'şar kez ömürboyu hapis başta olmak üzere çeşitli cezalar istenen sanıklar son kez hakim önüne çıktı. Duruşmaya tutuklu yargılanan Üzeyir Öter, Olgun İşlek, Mustafa Haylaz, Muhammet Erten, Kazım Özbakır, Kadir Güçlü, Servet Bağcı, Emrah Vardar, Hüseyin Şentürk, Şenel Başer, Raşit Baydere, Fatih Aktürk, Mehmet Besci, Oğuz Alataş, Mehmet Ali Bardak, Mehmet Pancar ve başka suçtan tutuklu sanıklar Ahmet Özçakmak ve Serbülent Öğet ile tutuksuz yargılanan Cemal Tolga Şentürk, İhsan Şeker Demir, Erol Altındağ, Erdem Eroğlu, Ahmet Dişçi, Engin Elmas, Halil Öter ve Veli Karakuş ile tarafların avukatları katıldı. Sanıklar suçlamaları kabul etmedi.

CEZA YAĞDI

Mahkeme heyeti yargılama sonunda, çete lideri olduğu iddia edilen Üzeyir Öter'i  4 kez ağırlaştırılmış ömürboyu ve 194 yıl 3 ay hapse mahkum etti. Mehmet Ali Bardak'ı bir kez ömürboyu ve 178 yıl 9 ay 15 gün hapis, Halil Öter'i bir kez ömürboyu ve 143 yıl 6 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, Servet Bağcı ve Erhan Tunç'u 2'şer kez, Hüseyin Şentürk, Olgun İşlek, Oğuz Alataş, Emrah Vardar, M.M., Mehmet Pancar, Mustafa Haylaz, Mehmet Besci, Kadir Güçlü, Kazım Özbakır ve Muhammet Erten'yi birer kez ömürboyu hapis, Şenel Başer'i 64 yıl 4 ay, diğer sanıklara da 1 ile 59'ar yıl arasında hapis cezaları verdi.

CEZA ALAN 17 KİŞİYE YAKALAMA KARARI 

Mahkeme, tutuksuz yargılanan ve duruşmaya gelen Halil Öter ve Engin Elmas ile başka suçtan tutuklu yargılanan Ahmet Özçakmak'ın da tutuklanmasına karar verdi. Ceza alan Ethem Erdoğan, Hasan Ali Etiz, Özcan Kılınç, Selçuk Akman, Okan Karcı, Ahmet Tüğsüz, Tolga Bulut, Ali Aydın, Süleyman Uğur, Osman Demirel, Osman Acar, Mehmet Mete, Mustafa Oduncu, Mustafa Özbakır, İsmail Çebi, Nilgün Oğuz ve Erhan Tunç hakkında yakalama emri çıkartılırken, Dursun Ali Şirinbay, Bülent Sevinç, Tuncer Dinçer, Mustafa Ayçakar ve Mustafa Akgül hakkındaki dosyayı ayırdı.

ÖLEN SANIĞIN DAVASI DÜŞTÜ, 20 SANIK BERAAT ETTİ 

2009 yılında ölen sanıklarıdan Muharrem Semerci hakkındaki dava düşürüldü. Mehmet Ruhi Kaya, Şerafettin Kaçar, Erdem Karaaslan, Ahmet Dişçi, Hasan Yılan, Cengiz Duran, Aydın Demir, Bahriye Göçmen, Tevfik Bozkurt, Veli Karakuş, Tahsin Işık, Feridun Çelik, Bülent Sevinç, Naci Çam, Hüseyin Yurtseven, Nuh Yanar, Tahsin Yıldırım, Sezai Acar ve Cengiz Tarım'ın 'silahlı suç örgütüne üye olmak' suçundan beraatlarine karar verdi.



BK(AÖ/COŞ)