Dernek Başkanlığı'nın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu ses sanatçısı Ahmet Çalışır, Mevlevi ve İslam kültürünü bilmeyen kişilerin çeşitli yerlerde sema yapmalarına tapki gösterdi.

'SEMA YAPMAK İBADETTİR'

Sema yapmanın da bir ibadet olduğunu kaydeden Çalışır, şunları söyledi:

"Ortada pimi çekilmiş el bombası gibi dolaşan semazenler var. Neden bu kelimeyi kullanıyorum? Mevlevi ve İslam kültüründen haberi olmayan arkadaşlarımız var. Düğün, dükkan açılışları ve otel lobilerinde sema yapılmaktadır. Bir kere bunun yanlış olduğu bilinmesi gerekiyor. Kişi ibadetini orada, burada yapmaz. İbadet gizlidir. Farz ibadetleri sadece cemaatle yapılır. Tasavvuftan bahsediyorsanız daha dikkatli olmamız lazım. Sema, bu anlamda maksadını aşmış gibi görünüyor."

Sema'nın musiki, Mevlevi kültürünün en üst kademesi olduğunu ifade eden Ahmet Çalışır, "Mevlevilik, insanların gözü önünde sema etmekten mi ibarettir? Mevlevilik koskoca bir kültür hazinesidir. Orada burada sema etmek, oradan para kazanmak için bu işlere giriyor olmak, riyakarlıktır. Asıl din istismarcılığı budur. Pazara gitse limon satsa akşama kadar 10 lira koysa, sema satmaktan çok daha haysiyetli iştir" dedi.

Heryerde sema yapılmasının doğru olmadığını kaydeden Ahmet Çalışır, "Kişi sevgilisiyle buluşacağı zaman, tenhaları tercih ediyor. Eğer biz de zikir halini dervişin sevgilisiyle buluşma hali olarak nitelendiriyorsak, topluca insanların önünde sema etmeyi kendi şahsım olarak doğru bulmuyorum. Sadece namaz toplu halde kılınır. Ama nafile namazı gizli kılınır. Çünkü sevgilisiyle buluşma halidir" diye konuştu.



ÖÇ(İA/SS)