Diyarbakır-Şanlıurfa karayolundaki 500 Evler Bölgesi'nde 1975 Lice depremzedeleri için yaptırılan Afet konutlarında 2009 yılında 'Hz.İsa' adı verilen camiinin temeli atıldı. Ancak, aradan 4 yıl geçmesine rağmen sadece 1 katı yapılabildi. Diyarbakır'da son yıllarda yeni yerleşim birimlerinde çok sayıda cami yine dernekler tarafından yapılıp ibadete açılırken, Hz. İsa Camii'ne yeteri kadar yardım yapılmaması nedeniyle yapımının tamamlanamadığı belirtildi. Hz.İsa camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği üyesi Abdulgani Yanık, hayırseverlerden yardım beklediklerini söyledi. Camiyi 3 ay önce tamamlanan birinci katını ibadete açtıklarını söyleyen Yanık, dinlerarası hoşgörü ve barışın simgesi olması açısından camiye Allah'ın peygamberlerinden olan Hz. İsa'nın adını verdiklerini söyledi. Yanık, yeteri kadar bağış toplanmamasının caminin çok merkezi yerde olmamasından kaynaklandığını söyledi.

Diyarbakır Müftülüğü, caminin tamamlanması için yardım toplanması için izin verirken, Hz. İsa Camii'ne 3 ay önce imam atandı. İmam olarak görev yapan Nezir Özlem, camiye yeteri kadar yardım yapılmaması nedeniyle tamamlanamadığını ve Hıristiylan cemaatinin ise camiye adından dolayı yardım yapmayacağını söyledi. 3 ay önce faaaliyete sokulan caminin için Büyükşehir Belediyesi'nin demir yardımında bulunduğu, tamamlanan 1'inci katın bir bölümünde çocuklara yönelik Kuran kursu için açıldığı belirtildi. Cami cemaiti ise camilerinin bir an evvel tamamlanması için herkesten yardım beklediklerini söylediler. Camii yapımına yardım edilmesi için ise dernek tarafından Diyarbakır-Şanlıurfa karakoyuna bir tebela asıldığı görüldü.

Diyarbakır Meryem Ana Süryani Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut, Cami'nin Hz.İsa adını taşımasının çok önemli ve dinlerarası hoşgörü için bir sembol olacağını söyledi. Papaz Akbulut, "Maddi imkanlarımız olsa biz yardım ederdik. Sonuçta hepimiz aynı Allah'a inanıyoruz ve Avrupa'da yapılan bir çok camiinin yaphımına orada bulunan Hıristiyanlar da yardım ediyor. Bu cami için hayırseverlerin yardım etmesini beklemekten ve bu çağrıyı yapmaktan başka bir şey elimizden gelmiyor" dedi.



BB,FA(GG/İD)