Cem TURSUN - Bulut MÜLHİM /İSTANBUL, 19 Aralık 2000 tarihinde Bayrampaşa ve Ümraniye cezaevlerinde düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan 'Hayata Dönüş' operasyonuna ilişkin 39 askerin yargılandığı davada mahkeme dönemin Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmesine karar verdi.


Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada mahkeme ayrıca, dönemin İstanbul İl Jandarma Komutanı İbrahim Tüysüz, Emekli tümgeneral Osman Özbek ve dönemin Üsküdar Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Canbaz'ın da aralarında bulunduğu 10 kişinin tanık olarak ifadesinin alınmasına hükmetti. Bir önceki celse hakkında zorla getirilme kararı çıkarılan operasyonun başındaki isim emekli Binbaşı Zeki Bingöl duruşmaya katılmazken, dönemin cezaevi savcısı Fikret Ünalan'ın talimatla alınan ifadesi de okundu.


Ünalan'ın ifadesinde, "Zeki Bingöl imzalamam için ifade tutanağını bana getirdi. Tutanağı okuduğumda müdahaleye bizzat katılmışım gibi yazıldığından imzalamadım. Yaşamadığımız bir olayı imzalamayacağımı söyledim. Başsavcı Ferzan Çitici de imzalamadı. Bu nedenle gazetelere manşet olduk" dediği belirtildi.


CT (MK)