'Hayalet Köy' olarak adlandırılan ve 4 yıl öncesine kadar 35 hanenin bulunduğu ve 350 kişinin yaşadığı Çökene Köyü'nde aylar öncesine kadar tamamen terk edildi. Tek geçim kaynakları olan hayvancılık ve tarımın artık karınlarını doyurmaması nedeniyle Çökene Köyü'nde yaşayanlar belirli aralıklarla kapıları açık evlerini ve birkaç parça ev eşyasını bırakarak köylerini terk edip çalışmak ve yaşamlarını sürdürmek için Bursa ve çevre illere göç ettiler. Çökene Köyü'nde görev yapan imam ve öğretmenin tayinleride ilçe merkezine alınınca Çökelek Köyü Büyükorhan'ın haritasından silinmişti.

Köyün terk edilmesi ardından, baraj yapımı nedeniyle devletin arazilerini istimlak ettiği Muş’un 35 haneli Zoraba Köyü’nde oturanlar gezdikleri Çökene'yi satın almak istemiş, ancak köylüler buna karşı çıkmıştı. Aradan geçen süre içerisinde köylerinden ayrılan ve Bursa'nın merkez Nilüfer İlçesi'ne bağlı Çalı Mahallesi'nde çocuklarıyla birlikte yaşayan Havva ve Abdurrahman Turan çifti gürültüsü ve hareketliliğinde alışamadıkları şehirden rahatsız olunca Çökene'ye dönmeye karar verdi. Bir süre önce köylerine dönen Turan çifti, eski komşularının da Çökene'ye geri dönmelerini istedi. Çökene'nin 150 yıllık bir tarihi olduğunu söyleyen Abdurrahman Turan, şöyle dedi:

"81 yaşındayım ve bu köyde doğdum. Köyümüzün tarihi eskilere dayanıyor. Çökene eskiden çok kalabalık ve hareketliydi. Ancak,ı köyün gençleri geçim sıkıntısı ve gelecek endişesi ile köyde kalmak istemedi. Çalışmak için kente gitmek istediler. Tek geçim kaynağımız hayvancılık ve tarım artık karın doyurmayınca, su sıkıntısı da eklenince  aileler gitti ve köy boşaldı. Biz herşeye rağmen döndük."

Geçimlerini yaşlılık maaşlarıyla sağlamaya çalışan Turan çifti, köyü terk eden komşularına, "Gelin köyümüze dönelim ve Çökene'ye sahip çıkalım" diye çağrıda bulundu.



IA,EK,FK