Geçen hafta tatil için Antalya'ya gelen 8 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Efe Güler'in televizyon izlediği sırada kullandığı dereceli gözlüğünün sağ camının patlırken, cam parçaları sağ göze saplandı. Hastaneye kaldırılan Güler'in gözündeki camlar 45 dakikalık bir operasyonla alınabildi. 

Antalya, Isparta ve Burdur'da faaliyet gösteren 320 optikçinin bağlı olduğu Antalya Bölgesi Gözlükçüler ve Optisyenler Dernek Başkanı Bülent Gürer, dereceli gözlük camının patlama olasılığının milyonda 1 olduğunu söyledi. Gürer, yüksek indeksli miyop camlar ile ortası ince kenarı kalın camların metal çerçevede kullanılması, camların çerçeveden büyük tıraşlanması ve çerçevenin çok sıkılması nedeniyle ufak darbeler sonucu oluşacak çatlamaların ilerleyerek patlamaya sebebiyet verebileceğini anlattı. Bülent Gürer, "Sonuçta darbe almadan hiçbir camın kırılma ya da patlama ihtimali yok. Genelde kullandığımız camların çoğu organik, polikarbon ve trivex'e döndü. Bu camların çekiçle bile kırılma ihtimalleri yok" dedi.

"HATALI İŞÇİLİK SONUCU OLABİLİR"

Antalya'da 27 yıllık optisyen Nazif Eken herhangi bir dereceli gözlük camının durduk yere patlamayacağını aktardı. Bunun olması için seçilen gözlük camının büyük etken olduğunu anlatan Eken, "Gözlük camı durduk yerde kırılmamıştır. Baştan beri hatalı seçim ve yapılan montajın mutlaka eksik ve hatalı olmasından kaynaklanmış olabilir. Çünkü bir gözlük camında belli ölçüler vardır. Günümüz teknolojisinde gözlükçülük ilerlemiş vaziyette, otomatik makinelerle yapılıyor. Milimetrik, hatasız gözlük camı montaj yapılırsa asla ne patlar ne de çatlar. Mutlaka hatalı bir işçilik söz konusu" dedi.

EHİL OLMAYAN OPTİKÇİLERE DİKKAT

Dernek Başkanı Bülent Gürer ve Optisyen Nazif Eken, Türkiye'nin birçok bölgesinde ehil olmayan, diplomasız kişilerin rant uğruna sektöre girerek, yasadışı dereceli gözlük sattığından yakınırken, bu konudaki denetimlerin yetersiz olduğunu aktardı. Bülent Gürer, gözlük kullanan ya da alacak olan vatandaşları ehil olmayan kişilerden gözlük almaması konusunda uyarırken, Nazif Eken ise vatandaşın gözlüğünü diplomalı optisyenlere yaptırmasının sağlık açısından önemli olduğunu anlattı.



ÖÖ(SU/İD)