İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “emniyet görevlileri ile hakim ve savcıların katıldığı iftar yemeğine" ilişkin haberle ilgili açılan davanın bugün duruşması vardı. Odatv davası kapsamında tutuklu olan Barış Terkoğlu, Silivri Cezaevi’nden Çağlayan’daki Adalet Sarayı’na getirildi. Ancak duruşmanın başlaması beklenirken mahkeme görevlileri tarafından, davanın 2 gün önce yeni yasa kapsamında mahkeme tarafından resen ele alındığı belirtildi. Duruşmanın yapılmayacağının belirtilmesi üzerine Barış Terkoğlu da, yeniden cezaevine götürüldü.


MAHKEME YENİ YASAYI DAYANAK GÖSTERDİ


Mahkeme, 2 gün önce aldığı kararda ise “6352 Sayılı Yasası’nın ‘Davaların ve Cezaların Ertelenmesi’ başlığındaki Geçici 1. maddesinde “31 Aralık 2011 tarihine kadar, basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemleriyle işlenmiş olup; temel şekli itibarıyla adlî para cezasını ya da üst sınırı beş yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı; kovuşturma evresinde, kovuşturmanın ertelenmesine karar verilir" şeklinde hüküm olduğunu hatırlattı. Mahkeme, bu düzenleme kapsamında sanıklar Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu hakkında açılan davanın ertelenmesine hükmetti.


3 YIL İÇİNDE SUÇ İŞLEMEZSE DAVA DÜŞECEK


Aynı yasanın Geçici 1. maddesinin 2. fıkrasındaki “Hakkında kamu davasının açılmasının veya kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilen kişinin, erteleme kararının verildiği tarihten itibaren üç yıl içinde birinci fıkra kapsamına giren yeni bir suç işlememesi hâlinde, kovuşturmaya yer olmadığı veya düşme kararı verilir. Bu süre zarfında yeni bir suç işlenmesi hâlinde, bu suçtan dolayı kesinleşmiş hükümle cezaya mahkûm olunduğu takdirde, ertelenen soruşturma veya kovuşturmaya devam olunur" hükme de yer verilen kararda, sanığın üç yıl içinde yeni bir suç işlenmemesi durumunda yasa uyarınca davanın düşürüleceği, işlenirse davaya devam edileceği kaydedildi.


SG (MK)