İşadamı 40 yaşındaki Giray T. iddiaya göre tazminat ve nafaka ödememek için memur olan 38 yaşındaki eşi Güzide T'den boşanmak amacıyla ona haber vermeden İzmir 1'inci Aile Mahkemesi'nde dava açtı. Güzide T.’ye gelen tebligatları alan site görevlileri A.D. ve E.E. de kendisine iletmedi. Boşanma davası geçen kasım ayında Güzide T.'nin haberi olmadan sonuçlandı.

Güzide T., kısa süre sonra kendisini dövdüğü gerekçesiyle eşini şikayet için gittiği karakolda, kayıtların incelenmesiyle boşanmış olduğunu öğrendi. Güzide T., boşanmayla ilgili kendisine hiçbir tebligat gelmediği halde mahkeme hakimi C.B.’nin kendisini tam kusurlu bularak boşadığını öğrendi. Bunun üzerine avukatı Namık Kemal Güney, aracılığıyla işadamı eşi Giray T.'ye ve tebligatı alan site güvenlik görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunarak, ceza davası açılmasını sağladı. Güzide T., ayrıca yeniden boşanmak için 'iade-i muhakeme' talebinde bulundu. Dava yine boşanma kararını veren İzmir 1’inci Aile Mahkemesi’ne geldi.

HAKİMİ HSYK'YA ŞİKAYET ETTİ

Özel kalem müdürü Güzide T., boşanma ile sonuçlanan davanın geçersiz sayılmasını istedi. Uzun bir süre geçmesine rağmen taleplerinin değerlendirilmediğini belirten Güzide T., davaya bakan İzmir 1’inci Aile Mahkemesi Hakimi C.B.’yi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) şikayet etti.

Avukatı aracılığıyla sunduğu dilekçesinde, İzmir 1’inci Aile Mahkemesi Hakimi C.B.’nin objektif ve tarafsız davranmadığını öne süren Güzide T., “Evliliğimizde her evlilikte yaşanabilecek bazı sorunlar yaşadık. 15 yıllık eşim geçen yıl mayıs ayında benden boşanmak istediğini söyledi. Özveride bulunarak sorunları aşmaya çalıştım. Meğer kendisi geçen yıl ekim ayında boşanma davası açmış. Bana hiçbir tebligatın ulaştırılmadığı boşanma davası kısa bir sürede sonuçlanıp kesinleşmiş. Davaya bakan İzmir 1’inci Aile Mahkemesi Hakimi C.B., Milli Eğitim Müdürlüğü’nde özel kalem müdürü olarak çalışmama ve adresim sabit olmasına rağmen, hiçbir savunma imkanı vermeden beni tam kusurlu bulmuş. Aynı hakim, tam kusurlu olduğuma kanaat getirip, bana ve kızıma hiçbir tazminat ve nafaka bağlamamış. Ben eşimden dayak yedikten sonra şikayetçi olmak için gittiğim karakolda boşandığımı tesadüfen öğrendim” dedi.

Hakim C.B. davadan çekilince, dosya İzmir 13’üncü Aile Mahkemesi'ne gönderildi. 13'üncü Aile Mahkemesi’ndeki duruşmaya tarafların avukatları katıldı. Hakim Ali Soyer, hileli yolla boşandığını belirten Güzide T.’nin 'iade-i muhakeme' talebinin kabulüne karar verdi. Bu kararla birlikte boşanma davasının yeniden görülmesinin yolu açıldı.

Güzide T.’nin şikayeti üzerine, kocası Giray T. ve tebligatı alan, oturduğu sitenin güvenlik görevlileri A.D. ile E.E. hakkında, 'Resmi belgede sahtecilik' suçundan 3 ila 7.5 yıl arasında hapis cezası istemiyle İzmir 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davaya ise henüz başlanmadı.



BK(İÖ/AAA)