Muhammet Bezancir, Bingöl'de 27 Kasım 2010 tarihinde BDP'nin seçim çalışmasını başlatmak için düzenlediği etkinlik ardından çıkan olaylarda güvenlik güçlerine taş, havai fişek ve molotof kokteylli ile saldıran grubun içinde bulunduğu iddiasıyla tutuklandı. Hakkında 'Terör örgütü adına suç işlemek', 'Tehlikeli maddelerin izinsiz taşınması, bulundurulması', 'Toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet', 'Kamu malına zarar vermek' ve 'Etkin direnme' suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Bazancir'in yargılanmasına Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Duruşmaya tutuklu sanık Muhammet Bazancir, avukatı Fethi Gümüş ile katıldı.

GİZLİ TANIĞI SANIK AVUKATI GETİRDİ

Söz alan avukat Fethi Gümüş, iddianamede müvekkilini suçlayan tek kişi olan 'Duman' kod adlı gizli tanığın adliyede bulunduğunu ve tanık olarak dinlenmesini istediklerini söyledi. Mahkeme bu istemi yerinde bularak koridorda bulunan 'Duman' kod adlı gizli tanık A.B.'yi, salona çağrılarak tanık kürsüsüne aldı.

Kimliğini Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz'a veren 'Duman', yemin ettikten sonra ifade vermeye başladı. 'Duman' kod adlı A.B., dosyada daha önce gizli tanık olarak ifade verdiğini belirterek, şöyle dedi:

"Gizli tanık olduğumu sonra öğrendim. Bingöl küçük bir yer olduğu için sanıkla uzaktan tanışırız. Kendisi başka bir okulda öğrenim görmektedir. 2011 yılında sanık benim bulunduğum okula geldi. Bir arkadaşıma kitap verdi. Daha sonra herhangi bir eyleme karışmadan okuldan ayrıldı. Polisler tarafından yapılan incelemede sanığın ve benim görüntülerim tespit edilince, gözaltına alındım. Bana Emniyette baskı yaptılar. Yazdıkları bir ifadeyi bana okutmadan imzalattılar. Ayrıca beni gizli tanık yaptılar. 'Gizli tanık' olduğumu aileme söylemem durumunda beni içeri atacaklarını söylediler. Bu şekilde gizli tanık olarak ifade vermiş oldum. Gizli tanık olarak adım, bildiğim kadarıyla Duman'dır. Bunu da sonradan öğrendim. Vicdan azabı duyduğum için bu durumu aileme söyledim. Onların aracılığı ile bugün duruşmaya gelerek ifade vermek istedim. 'Duman' gizli tanık ismiyle vermiş olduğum ifadeyi kabul etmiyorum."

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Baklacı, yöneltilen suçlardan dolayı sanığın cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamını istedi. Avukat Fethi Gümüş, tanık olarak dinlenen kişinin, daha önce gizli tanık olarak beyanda bulunduğunu söylediğini belirterek, "Ancak verilen ifadenin kendisine ait olmadığını ve tamamen kolluğun yönlendirmesi sonucu beyanda bulunduğunu söylemiştir. Şu anda verdiği beyanlar dikkate alındığında müvekkile isnat edilen suçların soyut iddialardan ibaret olduğu görülmektedir. Müvekkilimiz bu tanığın beyanına istinaden yargılanmaktadır. Bu nedenle tahliye talep ediyoruz" dedi.

Mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verirken, sanık avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını yapmak üzere süre verilmesini, duruşmanın ertelendiğini bildirdi.


FB(GG/İD)