Ankara'dan bir madencilik firması tarafından Soğuksu Mahallesi Beşevler mevkiinde 160 dönüm arazi üzerine yapılmak istenen kireçtaşı ocağı ve taş kırma-eleme tesisleri için Maşukiye'deki bir salonda ÇED toplantısı yapılması kararlaştırıldı. Toplantı için gelen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Şube Müdürü Osman Kazgan ile firma yetkilileri alkışlı protesto ve ıslıklar eşliğinde konuşturulmadı. Görevliler ile firma yetkilileri Maşukiye'den ayrılmak zorunda kaldı. Vatandaşlar, taşocağı istemediklerini belirten sloganlar atarak eylem yaptı.

En önemli geçimleri kaynakları meyvecilik ve turizm işletmeleri olan bölge halkına Soğuksu Mahalle Muhtarı Zülküf Aybadın, Çınarlı Mahalle Muhtarı Mete Karakuş, Yanıkköy Mahalle Muhtarı Sibel Baykal, Hereke Çevre Koruma Derneği Başkanı Hayri Altıok, Kartepe Turizm Derneği Başkanı Orhan Bayramin, Kocaeli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ender Şenol, CHP`den İl Genel Meclisi üyeleri Ahmet Uzun ve Mehmet Kaçar da destek verdi.

CHP İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Uzun burada yaptığı konuşmada "Bizim oksijen damarlarımızı yok ediyorlar. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, çıkıp bu konuda halka bilgi vermelidir. Kartepe artık delik deşik oldu. Neden milletvekilleri halkı dinlemeye gelmiyor. Halkın duyarlılığı sayesinde açgözlülere ve rantçılara bir çakıl bile vermeyeceğiz" dedi.

Maşukiyeliler, yeraltı kaynaklarının olduğu çok önemli su havzasında bu çalışmanın kötü yan etkilerinin olacağını belirtiyorlar. Buradaki suyun hem yönünün değişeceğini hem de kirleneceğini belirten Vatandaşlar, küçük hesaplar peşinde koşanların buraları katlettiğini ancak halkın buna asla izin vermeyeceğini söyledi.

GİZLİ CENNET

Daha önce belde olan, 2009 yerel seçimleri öncesi yeni kurulan Kartepe ilçesinin mahallesine dönüştürülen Maşukiye, özellikle hafta sonları başta İstanbul olmak üzere diğer illerden gelenlerin akınına uğradığı bir tatil bölgesi. İstanbul'da yaşayanların her hafta turlarla geldikleri, bazen otobüslere park yeri bulunamayan Maşukiye,  "İstanbul'un yanı başındaki gizli cennet" olarak da anlandırılıyor. Kış Sporları ve Kayak Tesisleri'nin bulunduğu Kartepe'ye de buradan çıkılıyor. 



EY(MB/AK)