İnternet Andıcı Davası'nın tutuklu sanığı Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ savcılık ve mahkemedeki ifadelerinin okunmasının ardından Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Başbuğ'un çapraz sorgusuna geçileceğini söyledi. Özese tarafından çapraz sorgu için söz verilen duruşma Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, "Sayın Başkan, aslında İlker Başbuğ'a sormak için çok sayıda soru hazırlamıştık. Ancak öğleden önceki oturumda soruların hiçbirine cevap vermeyeceğini açıkladığı için susma hakkını kullandığı şeklinde değerlendirdik ve doğrudan soru sorma hakkımızı ileride değerlendirmek için saklı tutuyoruz" dedi.


Savcının ardından söz alan üye hakim Hüsnü Çalmuk, İkinci Ergenekon Davası'nda tutuklu sanık emekli Albay Levent Göktaş'ın burosunda bulunduğu iddia edilen 51 nolu DVD'nin içeriğine ilişkin sorular yöneltti. Çalmuk, "DVD içindeki video başlıklı klasör'de 001 isimli bir video kayıdı var. Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ başlıklı çeşitli görüntüler de var. Çekim gizli değil. Ağlama duvarı konusu geçmektedir. Bu konu hakkında bilginiz var mı?" diye sordu.


Avukat İlkay Sezer, "Hakimin sorduğu soru din ve vicdan hürriyetiyle birlikte değerlendirilmesi sözkonusu ki bu konuya bile girmiyorum. Sorularla asılsız internet sitelerinde dolaşan iddialara müvekkil cevap vermeye zorlanıyor" diye konuştu. Hakim Hüsnü Çalmuk, İkinci Ergenekon davasının tutuksuz sanıkları emekli Orgeneral Münir Kemal Yavuz ve emekli Albay Arif Doğan'ın ifadelerinden bazı bölümler okuyarak derin devlet tarafından bazı mühimmatların gömüldüğü şeklinde beyanları bulunduğunu hatırlattı. Hakim Çalmuk'un bu konuda bilgisi olup olmadığını sorması üzerine Başbuğ yine cevap vermedi.


SES KAYITLARI DİNLENDİ İZLEYİCİLER GÜLDÜ


Mahkeme Başkanı Özese, İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanıkları Fatma Cengiz ve İbrahim Şahin arasında yapılan ve Başbuğ'un isminin de geçtiği konuşmaları dinleterek bu konuşmalar konusunda Başbuğ'a sorular yöneltti. 2008 yılında Şahin ile Cengiz arasında geçen telefon konuşmaları dinletildiği sırada izleyici sıralarında oturan İlker Başbuğ'un eşi Sevim ve çocuklarının da bulunduğu izleyicilerin güldüğü gözlendi. Mahkeme Başkanı Özese, "İbrahim Şahin ve Fatma Cengiz'i tanıyor musunuz? şeklindeki sorusuna sanık Başbuğ, "Hayır" diye cevap verdi. Telefon konuşmalarında kendi adı ile birlikte Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt ve Çevik Bir'in isminin geçtiği konuşmalara sanık Başbuğ sert çıktı.


BAŞBUĞ SES KAYITLARINA TEPKİ GÖSTERDİ


Ses kayıtlarına ilişkin sorulara sorulara cevap vermeyen Başbuğ, "Burası ciddi bir mahkeme. Yalnız duruşma iyice magazinleşti. Bu Türk adaletine şaibedir. İbrahim Şahin ile Fatma Cengiz'i benden daha iyi tanıyorsunuz" diyerek ses kayıtlarına tepki gösterdi. İzleyicilerin Başbuğ'un bu sözlerinin alkışlanması üzerine Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese izleyicileri uyardı. Mahkeme Başkanı Özese "Burası ciddi bir mahkeme. Yargılama yapıyoruz. Dışarı çıkartırım" dedi. Başbuğ, "Çıkartın efendim çıkartın... Bunların burada dinlemesi bile ciddiyet değildir, efendim" şeklinde konuştu. Mahkeme başkanı Özese de, "Telefon konuşmalarınızda adınız geçiyor. Size savunma hakkı vermek için bunları dinletiyorum" karşılığını verdi. Başbuğ da "Yalnız konuşmada ismi geçenlerin hepsini de buraya çağırın" diye cevap verdi.


BAŞBUĞ DURUŞMA SALONUNU TERK ETTİ


Mahkeme heyeti tekrar ibrahim Şahin ile Fatma Cengiz arasındaki başka bir telefon ses kaydını dinletince, Başbuğ da buna tepki göstererek duruşma salonunu terk etti. Bunun üzerine izleyiciler Başbuğ'u alkışlayınca Mahkeme heyeti duruşmaya ara verdiğini açıklayarak alkışlayanların tespit edilmesini istedi. Duruşmaya verilen kısa aranın ardındandan Başbuğ tekrar duruşma salonuna geldi ve sanık bölümüne geçerek avukatlarıyla ve Hasan Iğsız bir süre sohbet etti.


BAŞBUĞ HEYETİN SORULARINA CEVAP VERMEDİ


Duruşmanın başlamasından sonra da Mahkeme Başkanı Özese, sanık Başbuğ'un izinsiz olarak duruşma salonunu terkettiğini ve duruşma disiplini konusunda kendisinin uyarıldığını tutanaklara geçirdi. Duruşmanın başlamasının ardından Mahkeme Başkanı Özese, Başbuğ'a tekrar sorular sordu. Başbuğ ise, "Sorularınıza cevap vermiyorum" dedi.


Duruşma İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer'in savunması ile devam ediyor.


 


SK (MK)