"GÜVENLİK GÖREVLİLERİ ABARTMIŞ"


Gazetecilerin "Bize ait açılmış bir giriş-çıkış dosyası var ama" hatırlatması üzerine Erdoğan, "Onu arkadaşlar (güvenlik görevlileri) yanlış anlamışlar, abartmışlar." diye konuştu. Erdoğan, gazetecilerin "Sizin haberiniz olmadan böyle bir uygulama yapılabilir mi?" sorusunu ise yanıtsız bıraktı.


"HABERCİLİK FAALİYETİMİZİN ENGELLENMESİDİR"


Öte yandan Oktay Erdoğan'ın sohbet toplantısı şeklinde gelişen bu açıklamasının öncesinde uygulamanın muhatapları adliye muhabirleri ve arkadaşları da bir açıklama yaptı, uygulama protesto edildi. Çağlayan’daki Adalet Sarayı önünde bir araya gelen gazeteciler basın açıklaması yaptı. Adliyede yaşanan gelişmeleri kamuoyuna aktardıklarını belirten gazeteciler açıklamasında, “Gündem belirleyen soruşturmaların yapıldığı bu adliyede habercilik faaliyetlerimiz sayın Oktay Erdoğan’ın TMK Başsavcıvekili olarak atanmasının ardından günden güne kısıtlanmaya başladı. Sayın Erdoğan, yapılan soruşturmalarla ilgili kamuoyunun bilgilenmesi adına sorulan sorularımızı yanıtsız bırakmakla kalmayıp, bizlere ‘gidin başka bir iş yapın’ diyerek halkın haber alma hakkını da yok saymıştır. Başsavcı vekili Erdoğan, savcılarla görüşme yapmak isteyen arkadaşlarımızın kişisel bilgilerinin de kayıt altına alınması talimatını verdi. Verilen tamilatla kayıt defterine gazetecinin adı, TC Kimlik no, çalıştığı kurum, görüştüğü savcı, görüşme süresinin yazılacağı ‘fiş’ dosyasına kayıt yaptırmadan gazetecilerin, savcılarla görüşme yapmasına izin verilmemektedir." denildi.


"ANAYASA'NIN 28. MADDESİNE AYKIRILIKTIR"


Bu uygulamanın Anayasa’nın 28. Maddesi'nde yer alan ‘basın özgürlüğü’ ilkesine aykırı bir durum olduğunun belirtildiği açıklamada, “HSYK’yı duyarlı olmaya davet ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.