Antalya'da Kumluca Belediyesi tarafından düzenlenen kültürel etkinlikler kapsamında gerçekleştirilen ayın söyleşisinin bu ayki konuğu hukukçu, gazeteci yazar Fikri Akyüz oldu. Belediye konferans salonunda gerçekleştirilen söyleşiye Kumluca Kaymakamı Salih Işık, Kumluca Belediye Başkanı AK Partili Hüsamettin Çetinkaya, Emniyet Müdürü Nail Çetinkaya, daire amirleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

CUMHURİYET BİR DEVRİ YOK SAYDI

Söyleşisinin konusunun '1071'den Cumhuriyete Kazanımlarımız' olduğunu anlatan Akyüz, konuşmasına Osmanlı'nın son dönemine, Cumhuriyet'in ilanı ve günümüze kadar uzanan tarihi olayları kronolojik olarak dinleyicilere aktararak başladı. Cumhuriyetin ilk yıllarında ister bilinçli, isterse de bilinçsiz şekilde tarih bilincinin verilmediği iddia eden Akyüz, bunun günümüzde de devam ettiğini söyledi.

Geçen haftalarda başından geçen bir olayı aktaran Akyüz, şunları söyledi:

"Evde çocuklarla televizyon seyrederken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti kongre konuşmasında 'Bizler, Alparslan'ın, Kanuni Sultan Süleyman'ın, Yavuz Sultan Selim'in yolunda yürüyoruz' diyordu. Konuşmayı daha önce izlediğim için kanalı değiştirdim. Başka bir kanalda Kanuni 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinde dansöz oynatıyor. Şimdi ben çocuklarıma ne diyeceğim? Bir taraftan sayın Başbakan Erdoğan, 'ben Kanuni'nin izinden gidiyorum' diyor, öbür taraftan başka kanalda Kanuni dansöz oynatıyor. Çocuğunuz 'Bu nasıl oluyor baba' dese ne diyeceksiniz?"

GAZETE MANŞETLERİYLE DAVA AÇILMAZ

Ergenekon davası süreci hakkında da bilgi veren Akyüz, davanın açılma amacının güzel olmasına karşın maalesef usul yönünden hatalar yapıldığını kaydetti. Davada gazete manşetlerinin delil olarak gösterilmesini eleştiren Akyüz, "Gazete manşetleri ile dava açılması doğru olsaydı, 28 Şubat sürecinde de bu şekilde dava açılsaydı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın müebbet hapisle cezalandırılması istenebilirdi. Çünkü o dönem basının büyük bir kısmı kendisine karşıydı" dedi.

Dava ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ne art niyet beslenerek yıpratılmak istendiği veya başarılı insanların cezalandırıldığı yönündeki iddialara kesinlikle katılmadığına işaret eden Akyüz, davanın bir an önce bitmesi ve sonuca bağlanması gerektiğini kaydetti.

Etkinlik, soru- cevap bölümünün ardından sona erdi.