BİLİMSEL BİLGİ İNANÇLA ÜRETİLMEZ


"Evrim karşıtı sempozyum"un bir bilimsel etkinlik olarak değil, bir inanç meselesi olan yaratılış görüşünün propagandası olarak ortaya çıktığını söyleyen Gören, "Rektörlük, evrim-karşıtlığının üniversitelerde 'bilimmiş' gibi sunulmasına fikir özgürlüğünden hareketle olur veremez. Bilimde özgürlük son derece önemlidir ancak bilim dışı safsataların üniversitelerde bilimmiş gibi tartışmaya açılması bilimsel özgürlükle bağdaşmaz. Üniversiteler bilimsel bilginin üretildiği kurumlardır. Bilimsel bilgi ise inançla değil, bilimsel süreçlerle üretilir. Bir kişinin inanç sahibi olması bilim yapmasına engel değildir, ancak o kişi eğer bilim yapmak istiyorsa sahip olduğu inançların yönledirmesine göre değil, bilimsel süreçlere dayanarak bilim yapmak zorundadır. Yaratılış görüşü, bilimsel bir zemine dayanmamakta, bir inanç sistemini temsilen karşımıza çıkmaktadır" diye konuştu.


16 MAYIS'TA MARMARA ÜNİVERSİTESİNDEYİZ


Gören, üniversite yönetimi ve düzenleyicilerin, sempozyumun içeriği konusunda ısrar etmekle bilim etiği ihlali yaptıklarını vurgulayarak, "Şunu açıkça belirtmemiz gerekir ki, bu sempozyumun bir üniversite çatısı altında yapılmak istenmesindeki amaç, topluma işlenmeye çalışılan evrim karşıtlığının üniversiteden ve bilim dünyasından destek görüyormuş algısının yaratılmasıdır. Bilimden yana olan ve bunun toplumda kök salmasını isteyenherkesi sözünü söylemeye çağırıyoruz" diye konuştu.


Böyle bir sempozyumun düzenlenmesinin kabul edilemeyeceğini ifade eden Gören, "Böyle bir sempozyuma bilimsel bir tebliğ gönderilmesi düşünülemez. Marmara Üniversitesi yönetiminin 'dindar gençlik' söylemini üniversiteye taşıma gayreti hiç bir şekilde meşru olamaz" dedi.


DG-UC (MK) (FOTOĞRAF)