Hollanda’nın Rotterdam kentinde ilk kez bir sokak parkurunda düzenlenen yarışmada, Türkiye’den 11 takımın da yer aldığı 217 ekip, 1 litre yakıtla en uzun mesafeyi katetmek için mücadele etti. Türkiye’den Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi, Sakarya Üniversitesi, Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi ve Erciyes Üniversitesi takımları temsil etti. Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu Shell Eco Marathon yarışında Avrupa 7'ncisi oldu.

Yarış ardından Adapazarı'na dönen SAİTEM Başkanı Volkan Çetin, 'Evrim'in, şehir elektriğinden şarj edilen bir araç olduğunu söyledi. Çetin, "Tamamı karbon-fiberden, yürüyen aksamı alüminyumdan üretildi. Yarışmada 1 kilovat-saatlik enerji ile 145 kilometre  giderek Avrupa yedinciliği derecesini elde etti. 100 watlık 10 ampulün 1 saatte harcadığı enerji ile, 145 kilometre yol gitti" diye konuştu. 

Yarışmada gelecek yıllarda Avrupa’nın en verimli arabasını üretmek hedefinde olduklarını vurgulayan Çetin şöyle devam etti:

"Shell Eco Marathon dünyanın en yenilikçi ve zorlu öğrenci yarışmalarından biri. Yarışmada dünyanın her yerinden üniversite öğrencilerinden oluşan ekipler, enerjiden tasarruf eden araçlar tasarlamaya, üretmeye ve test etmeye teşvik ediliyor. Biz de bu yarışta Avrupa’nın dört bir yanından gelen insanlarla bilgi alışverişi yapma şansı elde ettik. Önümüzdeki yıllarda bu tecrübelerimizle daha fazla çalışarak Avrupa’nın en verimli aracını üretmeyi amaçlıyoruz."

Shell’in, her yıl Amerika, Asya ve Avrupa kıtalarında gençleri geleceğin yakıt alternatiflerini geliştirmeye teşvik etmek için düzenlediği Shell Eco-Marathon’un 28'incisi bu yıl 16-19 Mayıs tarihlerinde yapıldı.

SAİTEM, alternatif enerjiler konusunda kalıcı çözümler üretmeyi kendine hedef edinmiş, tamamen gönüllü olarak çalışan öğrencilerden oluşan bir topluluk olarak biliniyor.

 

ZT(MB/İD)