" DÜNYAYI KORSANLIKTAN KORUMAK İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ "

Hollanda Kraliyet Donanmasına ait olan Evertsen'ın İstanbul Sarayburnu'ndan sonraki durağı Aden Körfezi olacak. Evertsen burada Somalili korsanlara karşı Alman gemisi FGS Rheinland - Pfalz ile birlikte görev yapacak. Aden Körfezinde görev yapacak olan Evertsen ile ilgili bilgileri NATO Daimi Deniz Grubu ( SNMG 1) Komutanı Ben Bekkering verdi. Basın brifinginde önemli görevleri olduğunu kaydeden Bekkering, " Bu görev sadece bir ulusu ya da bir milleti ilgilendirmiyor. Tüm ulusları ilgilendiriyor. Harekete geçmek için ise, uluslararası anlamda bir iletişime ihtiyaç var " dedi. İki önemli fonkisyona işaret eden Brekking, " Bunlarda birincisi teröristlere karşı operasyonlar düzenlemek ve güvenliği tesis etmek " dedi. " Bu hem tehlikeli hem de oldukça ciddi bir oyun " diyen Brekking birlikte çalışmanın önemine de işaret etti. Brekking, " Türkiye Almanya Hollanda birlikte çalışmak zorunda. Ülkeler arasında farklılıklar yok. Dünyayı korsanlıktan korumak için birlikte çalışmak zorundayız. Korsanlık artarsa dünyada gemicilik faaliyetlerinin azaldığını göreceksiniz. O yüzden birlikte çalışmalıyız " dedi.


" DÜNYANIN TÜRKİYE'YE, TÜRKİYE'NİN DE DÜNYAYA İHTİYACI VAR "

Brekking, Türkiye'nin NATO içindeki rolüyle ilgili olarak ise, " Bence Türkiye dünya genelinde oldukça stratejik bir konumda. Dünyanın Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye'nin de dünyaya ihtiyacı var " diye konuştu. Brekking, kişisel olarak daha çok ve sıkı çalışmak zorunda olduklarını kaydetti. İki hafta önce Erdal Tosun ile birlikte bir NATO operasyonunun bir parçası olduklarını söyleyen Brekking, " Hollanda, Türkiye ve Almanya ile diğer NATO ülkeleri sorumluluğu paylaşmalı. Bizim rollerimiz görevlerimiz aynı. Bütün ülkeler dışarıda güvenlik istiyor " diye konuştu.Brekking, Adden Körfezinde sıkça yaşanan korsanlık olaylarına da değinerek, " Somali'de bir güvenlik yok. Orada ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Oradaki organize olan eylemleri sona erdirmek zor. Ortaklaşa bir efor sarfetmek gerekir. Birlikte çalışmak gerekiyor bunun için " dedi.


İSTANBUL'DAN SONRAKİ DURAK ADEN KÖRFEZİ

Verilen basın brifinginin ardından gazetecileri gruplara ayrılarak Evertsen 'ı gezdi. Ağır silahların bulunduğu ana kumanda odasının basın mensuplarına açıldığı gezi sırasında bilgiler de verildi. Oldukça yüksek sistemlerle donatılmış ana kumanda odası son teknolojiye göre yapılandırılmış durumda. Hava deniz ve karanın kontrolü ise yine ana kumanda odasından yapılıyor. Evertsen gemisinin gözbebeği ise, saldırı ve kurtarma görevlerinde bulunan Linx adlı helikopter. Linx havadan gözlem yapıyor; bir saldırı olduğunda havadan müdahale ediyor. Cumartesi gününe kadar Sarayburnu limanında demirli olacak Evertsen'ın bundan sonraki durağı Aden Körfezi olacak. Evertsen burada Alman gemisi FGS Rheinland - Pfalz ile NATO 'nun ' Operasyon Okyanus Kalkanı ' kod adlı Korsanlık Önleme görevini üstlenecek. SNMG1 olarak adlandırılan bu iki gemiye Türk Deniz Kuvvetleri'nden Tuğamiral Sinan Azmi Tozun'un komuta ettiği SNMG 2 de katılacak.


 


PK,ÖA (SB) FOTOĞRAF