Sırbistan'ın Novi Sad kentinde yapılan 6'ncı Orta Avrupa Gıda Kongresi'nde Gaziantep'in ünlü lahmacununu tanıtan Tahir Öztan, lahmacunun Ermenistan tarafından sahiplenilmek istendiğini söyledi. Öztan, "Daha önce de birçok yemeğimiz farklı ülkeler tarafından tescil ettirildi. Özellikle baklavaya Yunanlılar sahip çıkmıştı. Bugün ise lahmacuna sahip çıkılmaya çalışılıyor. Belki de yarın farklı yemeklerimiz sırada" dedi. Tanıtımın temel kuralının tanımaktan geçtiğini belirten Öztan, "Lahmacun kültürü bizleri yemek sektöründe özellikle pizza ile yarıştıracak kadar önemli bir kültür. Ancak görüyorum ki AB ülkelerinde Ermenistan tarafından yürütülen propagandalar sonucunda lahmacun Ermeni pizzası olarak isim yapmaya başlamış. Lahmacun Türk yemeğidir, başkenti Gaziantep'tir" diye konuştu.

Öztan, gerek kullanılan malzemeler gerekse yapım tekniği nedeniyle Gaziantep lahmacununun diğer kentlerinkilere göre çok daha lezzetli ve farklı olduğunu da vurguladı.

'MUTFAĞIMIZA SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM'

Türk mutfak kültürüne sahip çıkmak gerektiğini anlatan Öztan, "Türk mutfak kültürü dünyanın en zengin mutfak kültürlerinden biridir. Mutfağımızı ve ürünlerimizi tanımalı ve tanıtmalıyız. Bu bir vatandaşlık görevidir ve herkesin bu konuda sorumluluğu var. Çaba ve emek göstermeden olmaz işte bu yüzden uluslararası kongrelere ve toplantılara katılarak kültürümüzü tanıtmalıyız kayıt altına alınmasını sağlamalıyız. Biz kendi değerlerimize sahip çıkmadığımızda başka ülkeler ve etnik mutfaklar ürünlerimize sahip çıkıyor" diye konuştu.



ZG(AK/OA/CK)