Bursa'da bugün sona eren ve bu yıl 48'incisi düzenlenen Türkiye Psikiyatri Kongresi'nde konuşan Prof.Dr. Şahika Yüksel, Türkiye’de ensest ile ilgili araştırma yapılmadığını ve bu oranın bilinmediğini söyledi. Kendisine ensest ile ilgili mağdur olarak gelen kız çocukları ve annelerinin ruhsal durumları ile ilgili genel bilgiler veren Prof.Dr. Yüksel, şöyle konuştu:

"Hem kız hem de anne büyük travma yaşıyorlar. Anne hem büyük bir acı hem de kocasının bu durumdan dolayı büyük bir utanç içinde oluyor. Annenin bu durum karşısında yaptığı ilk iş ise kocasını hemen evden uzaklaştırmak. Baba ise evliliğinin sürmesini isterken, 'kendimi kontrol edemedim', 'bir daha yapmam' şeklinde açıklamalarda bulunuyor." 

Enseste her gruptan insanda rastlanabildiğini belirten Prof.Dr. Şahika Yüksel, işsizler, alkolikler, eğitimsizler diye bir ayırımın söz konusu olmadığını vurgularken şöyle devam etti:

"Her sosyal gruptan rastlayabiliriz. Ancak, çok zor ortaya çıkabiliyor. Ensest, 68 olaylarından sonra insan hakları ve bu konulara karşı toplumsal tedbirlerin alındığı ülkelerde daha fazla görülüyor. Travmalara karşı koruyucu sistemi geliştirmemiş sosyal olan bir devletiz. Kadına karşı şiddetin ve kadının konumunun kuvvetlendirilmesi konusunda desteklere ihtiyacımız var. Aileden sorumlu politikalar bakanlığı olursa bu kadını değil, aileyi korur. Kol kırılır yen içinde kalır. Bu da ailenin bütünlüğü için birilerinin dövülmesine, cinsel saldırıya maruz kalmasını aldırmıyoruz demektir. Bu konuda devlet politikasında iyileştirme yapılması gerekiyor. Kadınlar ise enseste, cinsel taciz ve tecavüze karşı seslerini mutlaka çıkarmalı."



IA,FK(FK/İD)