Adana'da bu yıl 8'incisi düzenlenen Uluslararası Engelli Gençlik Festivali kapsamında, engellilere yönelik cinsel gelişim semineri düzenlendi. Acıbadem Adana Hastanesi'nde gerçekleştirilen seminere, engelli çocuklar, aileleri ve özel eğitim öğretmenleri katıldı. Adana Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Ali Duran Karakaya'nın açılış konuşmasının ardından Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Ayten Uysal Düzkantar, 'Engelli çocuklarda cinsel gelişim ve cinsiyet eğitimi' konulu sunum yaptı.

'YOK SAYARSANIZ PSİKOLOJİK SORUN YAŞAR'

Toplumda cinselliğin ayıplandığını ve bireylere cinsel eğitimlerin yeterince verilmediğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Ayten Uysal Düzkantar, "Aynı durum engelliler için de geçerli. Çünkü bu konu utanılacak, ayıplanacak bir durum gibi değerlendiriliyor" dedi. Engellilerin, fiziksel, sosyal, zihinsel, duygusal ve dilsel gelişimi kadar cinsel gelişiminin de önemsenmesini isteyen Yrd. Doç. Dr. Düzkantar, şöyle konuştu:

"Çocuğun her alanda gelişmesi lazım. Her tür gelişim için çalışıyoruz ama cinselliği saklıyoruz. Bu doğru değil. Çünkü cinsel gelişim durmaz. Engelli çocukların cinselliğini yok saymayın. Fiziksel gelişime bağlı olarak cinsel gelişim de sürüyor. Siz yok saysanız da var. Engelli çocuklar da, ergenlik dönemiyle birlikte önceden cinsel gelişim eğitimi almadığı için psikolojik sorunlar yaşar. Bunu önlemek için uzmanlardan yardım alınmalı. Engelli çocukların özel durumlarına göre eğitimleri verilmeli. Özel eğitim öğretmenleri bu konuda eğitim alarak mezun oluyor. Özel eğitim öğretmenleri de kendini daha da geliştirmek için çalışmalı."