Aile ve Sosyal Politikalar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği'nin ortaklaşa düzenlediği '3'üncü Ulaşabilirlilik Orta Anadolu Bölgesel Paylaşım' toplantısı Hilton Kayseri Oteli'nde yapıldı. Toplantıya ilgili bakanlıklardan uzmanlar ile Orta Anadolu Bölgesi'ndeki belediyelerin başkanları ve temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Sökmen, "Türkiye nüfusunun yüzde 12.29’u yani 8.5 milyon vatandaşımız özürlüdür. Yerel yönetimler olarak engelli vatandaşlarımıza karşı sorumluluklarımız bulunmaktadır. Önlemler almak, hayatı onlar açısından da yaşanabilir kılmak sosyal devlet olarak birinci görevimizdir" dedi.

Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi ise konuşmasında, Türkiye'de engellerin cadde, sokak ve gibi kamuya açık yerlerden yararlanmaları konusunda 7 yıl önce alınan kararın 6 ay sonra dolacağına dikkati çekti. Dr. Çiftçi, "Ulaşım araçlarını belediyeler engelli vatandaşlarımız için uygun hale getirmelidir. Kamu kurum ve kuruluşlarında, özel kuruluşlarda, kamuya açık yerlerin engellilere uygun haline getirilmesi kanuni bir zorunluluktur. Bu konudaki kanunun dolmasına 6.5 ay kala, belediyelerimizi bu konuda uyarıyor ve dikkatlerini çekiyoruz. Cadde, sokaklar, toplu taşıma araçları bina ve apartmanlar herkes için kullanılabilir hale getirilecek. 6.5 yılda yapılamayanları, 6 ayda tamamlamak elbette kolay değil ama şimdi bu noksanları süratle tamamlamaya çalışacağız. Belediyeler ve diğer kamu kuruluşları olarak engelliler konusunda ne yapacağımızı iyi bilmeliyiz. Kapalı ve açık mekanları engelli vatandaşlarımız için düzenlemeliyiz. Bunu yaparken iyi niyetli yapılan bazı çalışmalar maalesef işe yaramıyor. Örneğin, açısı hayli dik olan bir rampa, engelli kardeşlerimizin işine yaramıyor. Onların yardım almadan kaldırıma çıkıp, inmelerine mani oluyor. Artık, ülkemizde iş gören rampaların bulundu cadde ve sokaklar istiyoruz" diye konuştu.

Toplantı, 'Kent Yaşamında Bir Özürlünün Yaşadığı Sorun Örnekleri', 'Toplu Taşıma Hizmetlerinde Ulaşabilirlik', 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İmar Yetkileri' ve 'Yerel Uygulama Örnekleri' oturumlarıyla sona erdi.



OE,VD(OE/CK)