Kuşadası İlçesi’nde, çeşitli dönemlerde valilik, kaymakamlık ve üst düzey bürokratlık yaptıktan sonra emekli olan kişilere ait yazlıklarının bulunduğu İdareciler Sitesi’nden yapılan şikayet üzerine polis ve zabıta ekipleri site önündeki plaja geldi. Büyük bölümünde yabancı turistlerin güneşlendiği şemsiye ve şezlongları kiraya verenlerden, bunları kaldırmaları istendi. Zabıta ve polisler yapılan bir şikayet üzerine geldiklerini belirtip plajın boşaltılmasını isterken, sözkonusu bölümde şemsiye ile şezlong kiralayan Sait Melez, Şerif Yoldaş ve Muhlis Alp turistleri rahatsız edemeyeceklerini, böyle bir durumda turizmin büyük yara alacağını dile getirip itiraz etti. Uzun süren tartışmalar sonunda, o an kullanılan şemsiye ve şezlonglar dışındakilerin tümü toplandı. Ayrıca üç kişiden söz konusu alanı bir daha kullanmamaları istendi. Güneşlenen turistlerin şaşkın bakışları arasında sahil boşaltıldı.

İŞLETMECİLER TEPKİLİ

İdareciler Sitesi’ndeki yöneticilerin şikayeti üzerine zabıta ve polisin geldiğini, Kuşadası sahillerinin tamamında aynı şekilde şemsiye ve şezlong kiralandığını belirten Yosun Restoran'ın sahibi Muhlis Alp şunları söyledi:

"Polis ve zabıta ekipleri 'şikayet var' diyerek plajı boşaltmamızı istedi. 20 kilometre uzunluğunda sahilde onlarca işletme dururken sadece bize geldiler. 19 yıldan bu yana burada restoranımız var. Sahili işgaliye ve ecrimisil ödeyerek kullanıyoruz. Bize yapılan her tebligatta gidip ödememizi düzenli olarak yaptık. Bu yıl sadece bize değil, kimseye ödeme tebligatı yapılmadığı için ödeme yapmadık. Belediyeye, Mal Müdürlüğü’ne gittik, ileriki günlerde tebligat yapılacağını söylediler. Polis memurları tuttukları tutanakta 'Herhangi bir işgaliye kesilmediği anlaşılmış' diye yazdı. Kesilmeyen işgaliyeyi nasıl ödeyelim. Bizi şikayet eden İdareciler Sitesi sakinleri. Emekli vali, kaymakam ve bürokratlar tüm forslarını kullanarak bizi burada yaşatmamaya çalışıyor. Koca sahili sahiplenmek istiyorlar. Sahil bomboş dursun, kimse gelmesin, onların canı istediğinde gelip kullansınlar istiyorlar. Bir dönem o kadar ileri gittiler ki, sahile çıkan yolları duba ve bariyerlerle kapatmaya çalıştılar. Bizim hergün temizleyip, güvenliğini sağladığımız, yerli yabancı turistlere kiraya verdiğimiz şemsiye ve şezlongları kaldıran ekipler, aynı yerde idarecilerin koyduğu ve altında kimsenin olmadığı şemsiye ve şezlongları görmüyor bile."

FİŞ KESİP VERGİ ÖDEMESİ YETMEDİ

Dört yıldan bu yana aynı yerde kiralama yaptığını, herkese fiş kesip vergisini ödediğini belirten Sait Melez de, "Bu kadar vali, kaymakam ve bürokrat, birlikte çalıştığım Şerif Yoldaş ve benim gibi garibanla uğraşıyor. Güçleri bize yetiyor. 4 yıldır buradayız, kimseye zararımız yok, hiçbir olumsuzluk yaşanmamış. Sadece bürokratlar istiyor diye gelip 'kaldırın' diyorlar. Sahillerde onlarca kişi aynı şekilde, onlarınki niye kaldırılmıyor" diye tepki gösterdi.

SİTE YÖNETİMİ: BİZ ŞİYAYET ETMEDİK

İdareciler Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Öngün Karaca ise, kendilerinin adı geçen üç kişiyi şikayet etmediklerini savundu. Milli Emlak Müdürlüğü’nün talebi üzerine Kaymakamlık aracılığıyla polis ve zabıta ekiplerinin uygulama yaptığını ifade eden Karaca şöyle dedi:

Plajlarda, kamuya ait yerlerde, oteller hariç tüm şemsiye ve şezlonglar kaldırılıyor. Milli Emlak Müdürlüğü’nün talebi üzerine kaymakamlığa bağlı ekipler uygulama yapıyor. Bizim şikayet etmemiz sözkonusu değil. Bizim şikayetimizle olacak iş değil. Yosun Restoran bizim kiracımız, tahliye kararı aldığımız için böyle konuşuyor. Diğerlerini ise teşvik edenler var."

Avukat Karaca ayrıca, kendilerinin sahile şezlong bulundurmadıklarını, yalnızca şemsiye olduğunu bunu da sitede kalanların kullandığı öne sürdü.



LS(İÖ/COŞ)