Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'Salgın' olarak nitelendirilen diyabet hastalığına karşı  yıllardır mücadele eden Türkiye Diyabet Vakfı, diyabetten korunma bilincini yaygınlaştırmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı himayesinde 'Diyabeti Durduralım Projesi'nin ilk yılı tamamlandı. Projenin ilk yıl değerlendirme toplantısı, Cumhurbaşkanlığı yetkilileri ve Türkiye Diyabet Vakfı yöneticilerinin katılımıyla Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirildi.

Türkiye'de 9 milyondan fazla kişiyi etkileyen diyabet hastalığına karşı başlatılan proje kapsamında yapılan çalışmaları içeren yıllık değerlendirme sunumuyla başlayan toplantıda, ilk yıl yapılan çalışmalar anlatıldı. Bir yıl boyunca diyabetten korunmak için toplumsal bilinç yaratmak amacıyla Türkiye çapında seçilen 22 pilot ilde yapılan aktivitelerin anlatıldığı sunumda, çocuk ve gençler başta olmak üzere tüm toplumun korunmasına yönelik yapılan eğitici ve bilinçlendirici aktiviteler ile sağlıklı beslenme ve hareketli bir yaşam modeli ile diyabetten korunmanın mümkün olduğu anlatıldı.

2011’DE TÜRKİYE DİYABETE 'DUR' DEDİ

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, çağın en önemli hastalıklarının başında gelen diyabet ile savaşmak için Türkiye Diyabet Vakfı’nın koordinatörlüğünde yürütülen 'Diyabeti Durduralım' projesinin önemine dikkati çekti.

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz yaptığı konuşmada 21'inci Yüzyıl'ın getirdiği hareketsiz bir yaşam tarzı, hazır gıdaların daha çok tüketilmesi, öğün zamanlarının kısalması gibi faktörlerle şekillenen yeni yaşam modeliyle diyabetin çok daha yoğun olarak görüldüğünü belirtti. Prof.Dr. Temel Yılmaz, "Diyabet ülkemizde son 10 yılda yüzde 90-100 arasında artış gösterdi. 2000 yılında yüzde 7.6 olan prevalans hızı bugün yüzde 14’e çıktı. Çalışmalar ülkemizde 9 milyon diyabetli olduğunu, 40 yaş üstü nüfusun dörtte birinin diyabet riski ile karşı karşıya geldiğini gösteriyor" dedi.

'Diyabeti Durduralım Projesi' kapsamında 2011 yılında hayata geçirilen projeleri anlatan Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof.Dr. Temel Yılmaz, şöyle dedi:

"Birinci yılda öncelikli hedefimiz diyabet alanında mücadele veren tüm paydaşların bir araya geldiği 'Diyabet Parlamentosu'nu oluşturmak oldu. Diyabet Parlamentosu’nda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, siyasi parti temsilcileri, diyabet tedavisinde görev alan sağlık ekipleri, meslek örgütleri, hasta örgütleri, sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek diyabeti durdurmak için yapılacakları masaya yatırdı. Projenin ilk yılında gerçekleştirilen bir başka çalışmada ülkemizde aktif olarak diyabet tedavisi gören 3 milyon ve risk altında bulunan 10 milyon diyabet adayına yönelik diyabet eğitim programı başlatmak oldu. Hastanın hastayı eğitmesi modeline dayanan ve Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen 'Diyabet Akran Eğitimi' modeli ile tıbbi beslenme, Tip 1 ve Tip 2 diyabet beslenmesi, diyabette psikolojik sorunlar ve cevaplar, gebelik ve diyabet konuları hakkında eğitimden geçirilen hastalar, edindikleri bilgileri kendi bölgelerinde bulunan diğer diyabetli hastalarla paylaştılar. Bu proje için Dünya Diyabet Federasyonu’ndan önemli bir mali destek de aldık. Bu yıl içinde hayata geçirdiğimiz bir diğer etkili çalışma da 'Her Sabah 5 Bin Adım At Diyabeti Yen', 'Her Gün 10 Bin Adım' sloganlarıyla çeşitli illerde düzenlenen halkı spor ve egzersiz yapmaya teşvik eden etkinlikler oldu." 

'Diyabeti Durduralım" projesinin ikinci yılında yapılması planlanan projeler hakkında da bilgiler veren Prof.Dr. Temel Yılmaz şunları aktardı:

"Türkiye’deki 48 yatılı bölge okulunda eğitim gören öğrencilere doğru ve sağlıklı beslenme eğitimi vermeyi amaçlayan SOBE (Sen de Oku, Bilgilen, Eğlen) projesiyle bu okullardaki 24 bin öğrenciyi eğitmeyi amaçlıyoruz. Üniversite öğrencilerine yönelik hazırladığımız 'Harekete Geç' projesi ile mobil telefonlara yüklenen adım ölçer programlarla en uzun yürüyüş yapan öğrencilerin ödüllendirilmesi ve teşvik edilmesi planlanıyor. Ev kadınlarına yönelik hazırladığımız 'Çocuklar Okula, Eşler İşe, Haydi Kadınlar Yürüyüşe' projesi ise İstanbul pilot olmak üzere tüm Türkiye’ye yaymayı hedeflediğimiz bir proje. Bu projede her hafta birbirinden farklı ve renkli bir spor aktivitesi ile en aktif katılımcıların ödüllendirilmesini hedefliyoruz. Gençleri aile yemeklerine dönüş ve sağlıklı fast food hazırlama konusunda bilinçlendirmek amacıyla televizyon da yarışma programları düzenlemeyi ve sağlıklı fast food kitabı projesi hazırlamayı amaçlıyoruz."



DHA(MV/İD)