'SİGORTA KAPSAMINDAN ÇIKARTILDI'

Dünyanın bir çok yerinden milyonlarca insanın, hem tatil yapabilecekleri, hem de daha ucuza tedavi olabilecekleri ülkeleri tercih ettiğine vurgu yapan Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Yaman, şunları söyledi:

"Sağlık turizmi son 10 yılda çok hızla büyüyor. Dünyada sağlık turizmi pazarı yaklaşık 100 milyar dolara ulaşırken, dental turizmi de 10 milyar doları geçti. Dental turizminin bu kadar gelişmesinin nedeni, bir çok ülkede diş tedavilerinin sigorta kapsamından çıkartılmasıdır. Örneğin Almanya, bir süre önce sigorta kapsamında yarıya kadar düşürdüğü diş tedavi ücretlerini artık karşılamaz oldu. Bu nedenle Almanya'da diş tedavileri pahalı hale gelince, insanlar daha ucuz ve kaliteli tedavi olabilecekleri ülkeleri araştırmaya başladı. Bir ara dental turizmde İspanya çok öndeydi. Şimdi ise Macaristan ön planda."

'MİLYAR DOLARLARI AŞMALIYIZ'

Türkiye'nin, yetkin diş hekimleri, kaliteli hizmeti ve coğrafi konumuyla çok önemli bir potansiyeli bulunduğunu, ancak bunu yeterince değerlendiremediğini savunan Hasan Yaman, şöyle dedi:

"Bu tür fırsatları Türkiye iyi değerlendirmeli. Çünkü Türkiye'de diş hekimliği hizmetleri gelişmiş ülkelerle eş değer durumda. Hatta çoğu durumda daha ileri bir noktada. Hekimlerimiz kadar kullanılan ürünler ve hizmet kalitesi çok üst düzey durumda. Türkiye'de yaklaşık 25 bin diş hekimi var. Türk diş hekimleri çok yetenekli. Genelde yurtdışında yaşayan Türkler, diş tedavilerini Türkiye tatillerinde yaptırıyor. Çünkü hizmet kalitesini biliyorlar. Biz Adana'da 2013'te dental turizminden 150-200 milyon dolar civarında bir gelir bekliyoruz. Türkiye genelinde bu rakam milyar dolarları aşmalı. Dental turizmi açısından en önemli şey, kaliteli ve ucuz hizmettir. Bunun yanı sıra konaklama, ulaşım gibi olanakları sağlamak gerekir. Tanıtım da yapılırsa bu başarı kesinlikle sağlanır."