Geçen mart ayında yürürlüğe giren Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi kanunu hakkında Palan Otelde yapılan bilgilendirme toplantısına Erzurum, Iğdır, Ardahan, Kars, Muş, Ağrı'dan kaymakam, jandarma, emniyet mensupları ile kamu görevlileri katıldı. Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, 'aile içi şiddet' kavramının gündeme girmesiyle bu tür haberlerin medyada ciddi şeklide yer aldığını anlattı. Aile içi şiddet haberlerinin eskiden gazetelerin 3 ve 5'inci sayfalarında olduğunu günümüzde ise birinci sayfaya girdiğini anlatan Özlem Bozkurt Gevrek şunları söyledi:

"Kadına şiddetle ilgili diziler çekiliyor. 'Fatmagül'ün suç ne?' gibi. Tartışma programları yapılıyor. Hatta 'Alo şiddet' hatları açılıyor. Yerel yönetimler kampanyalar düzenliyor. Asıl önemli olan devletin bakış açısında bir değişim var. Daha önce darp olarak geçen olay, bu seneden sonra aile içi şiddet olarak görülmeye başlandı. Bununla birlikte kadına yönelik şiddette yüzde 1400 artış oldu. Gazetelere böyle yansıdı. Halbuki artış yok. Zaten var olan bir şeyle devlet tanıştı. Sonuç olarak artık kadına yönelik şiddet aile içi olmaktan çıkarılmıştır. 'Kol kırılır yen içinde kalır. Kocandır, döver de sever de' mantığını devlet terk etti. Gönüllü arabuluculuk, çiftleri barıştırma yok artık. Bizim sürekli olarak Avrupa Birliği'nden eleştiri aldığımız dayak yiyen kadını karakoldaki polisin tekrar evine göndermesi ve kadının öldürülmesi yok artık. Bu konudaki şikayetler bitti. Aile içi şiddet artık devletin işi haline gelmiştir."

"KADINLAR, EN ACISI OĞULLARINDAN ŞİDDET GÖRÜYOR"

Toplumda şiddet olarak karşımıza çıkan her şeyin kaynağı olarak aileyi gösteren Özlem Bozkurt Gevrek, "Futbolda, hastanede, trafikteki tüm şiddet kaynağı ailedir. Şiddet bulaşıcıdır. Baba anneyi, anne çocuğu, çocuk da dışarıda arkadaşlarını dövüyor" dedi.

Futboldaki şiddetin kaynağının yine aile olduğunu anlatan Özlem Bozkurt Gevrek, "Kanunla alacağımız tedbirler şiddetin bulaşıcılığını önlemeye yöneliktir. Kadınların şiddete uğrama oranı yüzde 40'dır. Her 4 kadından birisi yaralanıyor. Hamile olan 10 kadından biri şiddete uğruyor" diye konuştu.

Özlem Bozkurt Gevrek, kadınların yarısının uğradığı şiddeti kimseye anlatamadığına dikkat çekti, doğuda oldukça yaygın olan şiddetin batıya doğru yaygınlığının azaldığını söyledi. Gevrek, "Şiddet eğitim, kültür, para, mal, mülke bakmıyor. Her alanda görülüyor. En güvenli kurumumuz olan ailede, en fazla şiddete rastlıyoruz. Kadınlar eşlerinden, babalarından, kardeşlerinden ve en acısı oğullarından şiddet görüyor" diye konuştu.



NÖ(KS/ESM)