Geçen yıl temmuz ayında, eşiyle gittiğini söylediği Karabağlar İlçesi'ndeki bir müzikholde gözaltına alınan Fevziye Cengiz, götürüldüğü karakolda polis memurlarından dayak yediğini, hakarete uğradığını, tehdit edildiğini belirterek şikayetçi oldu. Fevziye Cengiz'in polis merkezinde yediği dayağın güvenlik kamerası görüntüleri tepki çekti. Fevziye Cengiz hakkında üç polis memuruna hakaret ettiği, basit şekilde yaralanmalarına neden olduğu iddiasıyla Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Cengiz'i karakolda dövmekle suçlanan polis memurları hakkında da önce Sulh Ceza, ardından görevsizlikle Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Asliye Ceza Mahkemesi de görevsizlik kararı ile dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Polis memurları H.Y., B.S., T.D. ve N.A.'nın, 'işkence ve eziyet' suçundan İzmir 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarına karar verildi. Bu davanın ilk duruşma tarihi Ekim ayına verildi.

BİLİRKİŞİLERE 'DELİLLERİ KARARTMA DAVASI'

Olayın ardından, Fevziye Cengiz'e karakolda polis memurlarınca şiddet uygulanması görüntüleriyle ilgili olarak soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Alaattin Dokur, rapor hazırlamaları için İzmir Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Şubesi'nde görevli üç polisi bilirkişi olarak atadı. Bilirkişi olarak atanan Komiser Yardımcısı M.D., polis memurları M.K. ve Ü.S., iddiaya göre yanlı rapor hazırladı. Bunun üzerine savcılıkça haklarında soruşturma başlatıldı. Soruşturmayı tamamlayan savcı, üç kişi hakkında 'Dellileri karartma' suçundan 9 ay ile 7.5 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açtı.

İzmir 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen bu davanın üçüncü duruşması bugün yapıldı. Duruşmaya tutuksuz yargılanan üç polis katılmazken, Fevziye Cengiz ile tarafların avukatları hazır bulundu.

DAVA AĞIR CEZA'DAKİYLE BİRLEŞTİRİLMEDİ

Hakim Faruk Çalışkan, bir önceki duruşmada davanın İzmir 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki diğer dava ile birleştirilmesi yönünde ara kararı verildiğini hatırlattı. Ancak İzmir 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin birleştirmeye yer olmadığına karar verip, dosyayı kendi mahkemelerine iade ettiğini belirtti. Davanın kendi mahkemelerinde devam edeceğini söyledi.

Fevziye Cengiz'in avukatları bir dahaki duruşmada, sanıklara doğrudan soru sorma taleplerini yineledi, bu nedenlede sanıkların hazır bulundurulmalarını istedi. Hakim Faruk Çalışkan, Ağır Ceza Mahkemesi'nde diğer polislerin yargılanacağı dava dosyasının incelenmek üzere istenmesine, sanıklara doğrudan soru sorma talebinin, bu incelemeden sonra düşünülmesine karar verip duruşmayı erteledi.



BK(AÖ/COŞ)