İl Özel İdaresi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kandıra'ya bağlı 3 köyde sebze ve mısır üretiminde bilinçli damla sulama projesi başlatmıştı. Proje sonrası alınan verimi Kandıralı çiftçilere göstermek için Sucuali Köyü'nde, 'Tarla Günü' etkinliği gerçekleştirdi.

Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Müdürü Suat Bayraktar, proje kapsamında Kandıra'ya bağlı Bozburun, Sucuali ve Döngelli köylerindeki 5 çiftçiye, bilinçli sulama ve gübreleme yöntemlerinin öğretildiğini söyledi. Tarla gününde konuşan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mustafa Demirbaş, "33 bin metrekare demonstrasyon alanı oluşturduk. Yaptığımız çalışmalar neticesinde verim artışı sağlandı, suyun tasarruflu kullanımı konusunda başarılı olundu. Bu sistem diğer çiftçiler tarafından da örnek olarak kullanıldı" diye konuştu.

Gelişmiş ülkelerde uygulanan bir yöntem olduğunu söyleyen Kandıra Kaymakamı Oktay Erdoğan, "Sonuç ortada anlatılacak birşey yok. 2011 yılından beri uygulanan bir sistem. Çalışmaların sonuçlarını yerinde görebilirsiniz. Damlama sulama, gelişmiş ülkelerin uyguladığı bir yöntem" dedi. 

Proje sayesinde üretimlerini iki katına çıkardıklarını söyleyen üreticilerden Musa Ayan, "Normalde domatesten 5-6 ton verim alırken, şimdi proje sayesinde 10-12 ton verim almaya başladık. Aynı şekilde 3-4 ton üretilen karpuzun verimi 7-8 tona çıktı. Projeden çok memnunum. Damla sulama sistemiyle fazla suya da ihtiyaç yok" dedi. 



YE(MB/SS)