AK Parti'nin, 10 yıllık iktidarı boyunca 'Cumhuriyetin temel kazanımlarını yok etmek, toplumsal barışı ve ortak değerleri ortadan kaldırmak' üzerine bir siyaset benimsediğini öne süren CHP'liler, bunun sonucunda toplumda ciddi gerilim ortamının oluştuğunu savundular. Grup adına açıklama yapan PM üyesi Umut Akdoğan AK Parti'nin Cumhuriyet Bayramını ve Kurban Bayramını birbirine karşıt göstermek gibi ayrıştırıcı bir çabanın içine girdiğini iddia ederek şunları kaydetti;

"AKP Cumhuriyet Bayramımızın kutlamasını, adeta meydan okurcasına cumhuriyetin ilan edildiği başkentimizde yasaklamaya girişmiştir. Öncelikle bilinmesini isteriz ki normal şartlar altında bizler hukuk devleti olmanın getirdiği sorumlulukların bilincinde olan, yasalara riayet eden, kurallar çerçevesinde toplumsal barışın bozulmamasına çaba gösteren bireyleriz. Fakat anlaşılmaktadır ki normal şartlar yerini olağanüstü şartlara bırakmıştır. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının kutlanmamasından daha büyük ne gibi bir olağanüstülük olabilir? AKP ülkemizde olağanüstü hal rejimini uygulamaya koymakta ve her türlü hak talebini yasaklarla bastırma yoluna gitmektedir. Tam bu noktada AKP’ye ve onun valisine sesleniyoruz; Biz, Ulusal Kurtuluş mücadelemizi başlatırken kimseden izin almadık, bugün o mücadelenin en büyük kazanımı olan Cumhuriyetimizin bayramını kutlamak için de kimseden izin istemiyoruz."

" HİÇBİR GÜÇ CUMHURİYETİ YASAKLAMA CESARETİ GÖSTEREMEZ"

Valilik'in kararını eleştiren Akdoğan, yasak kararının kendileri için 'yok' hükmünde olduğunu söyleyerek; "29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlayamazsınız' buyruğu bizim için yok hükmündedir. Mustafa Kemal Samsun’a çıktıktan sonra O’nu geri çağıran Padişahın 'tutuklansın, tez kellesi vurulsun' buyruğunu nasıl dikkate almadıysa, biz de AKP’yi ve onun valilerinin yasakçı zihniyetini dikkate almıyoruz. Cumhuriyet milletin bayramıdır. Hiçbir güç Cumhuriyeti yasaklama cesareti gösteremez. Ne AKP, ne de valilerinin buna gücü yetmez. Cumhuriyet bürokrasi koridorlarında kurulmadı. Bu ülkenin dağlarında, ovalarında, meydanlarında kuruldu. Nerede kurulduysa orada kutlanır.

Dün Ulusal Kurtuluş mücadelemizi ve Cumhuriyetin kuruluşunu engelleme çabasında olanlara bu ülkenin meydanlarında hangi cevabı verdiysek bu 29 Ekim'de de aynı cevabı vereceğiz. Cumhuriyet de, meydanlar da halkındır" diye konuştu.