Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk kez bir askeri tatbikata katılan Abdullah Gül, kent merkezine 5 kilometre mesafedeki Cumhuriyet Köyü'nün kırsal kesiminde düzenlenen 'Kış 2012' tatbikatının yapıldığı bölgeye saat 11.15'te geldi. Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Milli Savunma İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Kuvvet komutanları ile tatbikat alanındaki lojistik komutanlığını denetledi. Burada brifing alan Gül, sivil savunmanın arama- kurtarma, itfaiye ve sağlık ekiplerini denetledi. Lojistik komutanlığı önünde Cumhuriyet Köyünden gelen vatandaşlarla kısa süreli sohbet eden Cumhurbaşkanı Gül beraberindekilerle tatbikatın ilk bölümünü izlemek için Seyirtepe mevkiine gitti.

Üçüncü Ordu Komutanlığına bağlı birlikler, ağır kış koşullarına karşı üstün bir gayret göstererek 1938 rakımlı Çimen, Kayaklı, Harmanyeri tepelerinde oluşturulan kayar birlikleri karadan ve havadan harekete geçirdi. Tahtalıtepedeki temsili düşman birliklerini kuşatan Mehmetçik, kobra helikopterlerle nokta atışı yaparak düşman birliklerini imha eti. Helikopterlerle indirilen Mehmetçikler, kayarak düşman birliklerinin olduğu bölgelere sızdı. Senaryo gereği atılan bombalar nedeniyle çığ düştü. Bunun üzerine çığda arama ve kurtarma birlikleri paletli araçlar ve helikopterle olay yerine sevk edildi. 
Tatbikatın ilk bölümünü izledikten sonra Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler, ikinci planının gerçekleştirildiği Akbaba bölgesine gitti. Burada dağıtılan kumanyalardan yiyen basın mensupları ve protokol, ikinci bölüm olan hava ve tank harekatını izledi. Tatbikata katılan jetler düşman birliklerine bomba yağdırdı. Tanklar karla kaplı arazide düşman birliklerine doğru ilerledi. Hava sıcaklığının sıfırın altında 6 derece olduğu bölgede gerçekleştirilen tatbikatı Başkomutan olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dürbünle izledi. 

KIŞ TATBİKATI

TSK'ya mensup 2 bin 177 personelin katıldığı 'Kış 2012' tatbikatı 3'üncü Ordu Komutanlığı koordinatörlüğünde, 9'ncu Kolordu Komutanlığı tarafından 21-23 Şubat günleri, Akbaba- Kars atış ve tatbikat bölgesinde Hava Kuvvetleri ile Özel Kuvvetler Komutanlığının katılımı ile müşterek, çift taraflı, fiili, atışlı olarak icra edildi. Kış serisi tatbikatlar 1997 yılına kadar her yıl yapılmış, 1997-1999 yılları arasında icra edilmemişti. 2000 yılından itibaren 2 yılda bir, çift yıllarda, 8'nci ve 9'ncu Kolordu kamutanlıkları tarafından dönüşümlü olarak icra ediliyordu. Tatbikatta, üzerinden aşma faaliyeti, kayaklı taarruz harekatı, direnek noktasına taarruz, meskun mahallerde muhabere, hava hücum harekatı, çığda arama kurtarma, mülteci ve yerinden edilmişlerin kontrolü ile insani yardım, Tugay komutanlığınca çadır kentin işletilmesi, muhabere arama kurtarma harekatı, havadan ikmal faaliyeti, yaralı tahliye faaliyetleri gerçekleştirildi. Tatbikatın hedefi, birliklerin kar ve şiddetli soğuklarda atış dahil muharebe imkan ve kabiliyetlerini denemek muhabere sahasını tüm boyutlarıyla canladırmak, ateş ve manevranın senkronizasyonun artırmak, birliklerin kış şartlarında arazide yerleşme, barınma, iaşe, giyim, ikmal ve bakım faaliyetleri gibi temel konular üzerinde eğitimlerini ve beka kabiliyetlerini geliştirmektir. 
 
Tİ(KS/AAA)