Özkan Gülkaynak, İzmir Limanı’na kayıtlı 7.95 metre boyundaki, dünya turu yaptığı Kayıtsız III teknesiyle bu kez Karadeniz’e yelken açtı. Dünya turundan döndükten sonra, bu turu tanıtan, 710 sayfalık, bin 400'e yakın görsel malzeme, 100'ün üzerinde teknik çizim ve 50'den fazla harita içeren 'Özgürlük Hattının Batısına' adlı kitabını yayımlayan Gülkaynak, bu kez Karadeniz sahillerini yazarak hem Türk hem de yabancı yatçılara tanıtmayı amaçladı. Mayıs ayı başında İzmir-Sığacık’tan yola çıkan Gülkaynak, Boğazlar’ı geçerek Karadeniz’e açıldı ve üç ay boyunca bir yatçının kalabileceği limanları inceledi. Bu ay İzmir’e dönen Gülkaynak, 'Türkiye’nin Karadeniz’i' adını vereceği kitap için hazırlıklara başladı.

Karadeniz’deki izlenimlerini ve kitapla ilgili bilgileri Özkan Gülkaynak, üç ay içerisinde yaklaşık bin 600 deniz mili yol yaptığını belirtti. İstanbul’dan Gürcistan’ın Batum kentine kadar çoğunlukla tekne ile bazen de araba ile giderek bütün limanlara uğradığını ve gerekli bilgileri topladığını anlatan Gülkaynak, 'yatlar giremez' denilen, başta Ağva ve Bartın dereleri olmak üzere çok sayıda da dereye de girdiğini dile getirdi.

AMATÖR DENİZCİLERİN CESARET EDEMEDİĞİ BİR DEĞER

Kitabının yatçılara yönelik 'bir kılavuz ya da rehber kitap' olacağını belirten Özkan Gülkaynak, "Dünyada, aralarında Karadeniz’in de bulunduğu ve yabancı yazarlar tarafından kaleme alınan Türkiye denizleri kitapları mevcut. Çoğu eski ve tam anlamıyla araştırma yapılmadan yazılmış kitaplar. Yani tatmin edici olmaktan çok uzaklar. Bu durumu açıkcası içime sindiremiyorum. Bu nedenle, Karadeniz’e doğru yola çıktım. Bu güzel deniziminizin adeta haritasını çıkarırcasına, kıyadan beş metre uzaklıkta seyir yaptım. Bütün girinti ve çıkıntıları dolaştım. Halkla konuştum. Ayrıca buraya gidecek yatçıların ilgisini çekebilecek yerleri, mutlaka görülmesi gereken değerleri, örneğin Ulu Önder Atatürk’ün İnebolu’da şapka devrimini anlattığı meydan gibi, her yeri gezdim. Karadeniz, amatör denizcilerin tam anlamıyla bilmediği ve gitmeye cesaret edemediği bir değer. Yaz aylarında deniz çok sakin. Yüzlerce barınak var ve yer bulmak çok kolay. Üstelik bunlar ücretsiz" diye konuştu.

NELER OLACAK?

Hazırlayacağı kılavuz kitapta yer alacak bilgileri de anlatan Gülkaynak, "Bir yatın girebileceği bütün limanların krokisi ve derinlikleri olacak. Limanla ilgili olumlu ve olumsuz görüşlerimi yazacağım. 10 üzerinden yıldız verilecek. Yani bu kitabı eline alan bir yatçı tam anlamıyla fikir sahibi olacak. Karadeniz ile ilgili rüzgar rejimi, mevsimsel bilgiler, seyri kolaylaştıracak teknikler ve meteorolojik taktikler de yer alacak. Bunların dışında, pazarların hangi gün kurulduğu, benzin istasyonlarının nerede bulunduğu ve görülmesi gereken yerlerin hepsi fotoğraf destekli olarak yer alacak. Karadeniz’de pek doğal koy yok Ege’deki gibi. Ancak yüzme molası verilebilecek, günübirlik gidebilecek koylar bulunuyor. Bunlar da bütün özellikleri ile yer alacak" dedi. Gülkaynak, kitabı yabancı yatçıların da yararlanması için İngilizceye çevirmek istediğini belirtti.

YAT TURİZMİ TANINMIYOR

Karadeniz’de yat turizminin tam anlamıyla tanınmadığını kaydeden Gülkaynak, "Halk ve yerel yöneticilerle bu konuyu çok konuştuk. Karadeniz’in komple ele alınması ve özellikle de sahillerinin doğal güzellikleri bozulmadan ele alınması lazım. Yat turizmi için ilk etapta tespit ettiğim, derelerın ıslahı, taş ocaklarının ağaçlandırılması, nostaljik köprüler gibi önerilerimini dile getirdim. Gerek benim kitabım gerekse de internette yapılacak tanıtımlarla Karadeniz yatçıların büyük ilgisini çekecektir. Karadeniz çok ciddi bir değer. Yat turizminin geliştirilmesi için de çok uygun. Ben bir denizci olarak elimden geleni yapmaya hatta görev almaya hazırım" diye konuştu.

AY YILDIZLI FLOK YIRTILDI

Gülkaynak, gezisi sırasında dokuz yıldır denizlerde açtığı, Türk bayraklı flokun yırtıldığını da belirterek, hemen yedeğini taktığını sözlerine ekledi.



FÇ(İÖ/CK)