Uluslararası Dadaş Film Festivali'nin ana teması olan 'Çocuk Hakları' konusunda İl Özel İdare Müdürlüğü Meclis salonunda düzenlenen seminerde konuşan İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Türkiye nüfusunun üçte birinin çocuk olduğunu ve çocuk haklarının sadece anne, baba ya da çocukları değil, bu ülkede yaşayan herkesi ilgilendirdiğini bildirdi.

Festival Koordinatörü Nil Gürpınar'ı 'çocuk hakları'nı gündeme aldığı için tebrik eden Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, şunları şöyledi:

"Çocuk hakları sadece hukukçuların problemi değildir. Türkiye ilk defa sivil bir anayasa yapıyor. Daha önce kaç defa anayasa yapıldı ama ilk defa sivil bir anayasa yapılmaya çalışılıyor. Meclis'e, çocuk görüşünü hazırlayan bir rapor sunmamız gerekiyor. Derdimiz çocukların görüşünü ortaya çıkararak anayasayı yazanların bunu dikkate almalarını sağlamak. Çocuk tanımı uluslararası yasaya göre 1 ila 18 yaş arasıdır. Türkiye çocukları dinlemeye hazır mı acaba? Hazır olduğuna inanmıyorum. Ailede de hazır değiliz. Bebek severiz ama çocuk sevmeyiz. Sadece kendi çocuğumuzu severiz. Çocuk görüşünü almayız, önem vermeyiz. Böyle bir kültürümüz yok. İnşallah Türkiye çocuk görüşü almasını öğrenecek. Çocuklarımıza anayasayla ilgili istediklerini sorduk. Birisi 'Anayasa çocukların anlayabileceği bir dille yazılsın' dedi. Yetişkinler olarak biz de anlamakta güçlük çekiyoruz. Ayrıca 'Çocuklara daha çok saygı duyulsun. Çocuklar çalıştırılmasın. Anayasa annem olsun isterim. Anayasa resimlerle yazılmalı' diye görüş açıkladılar. Sonuç olarak; 'Yaşasın Türkiye çocuk cumhuriyeti diyorum. Türkiye, bir cumhuriyettir, cumhuriyet devletidir. Ama çocuk, cumhuriyetiyle birleşirse ideal anlamda bir anayasa olur, ideal anlamda bir cumhuriyet olur."



NÖ(KS/SS)