Erken yaşta evliliklerin önlenmesinde medyaya ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na önemli görev düştüğünü belirten Doç Dr. Şenol, "Diyanet bu konuda bilinçlendirme programları yapabilir. Sosyokültürel yapı dinle çok fazla etkili olduğu için, din adamlarının söyledikleri gerçek bilgiler pek çok kişiden daha etkili olacaktır" dedi.

Söyleşiye katılanlardan Hayrunisa Bektemir de, 16 yaşında evlendiğini, 4 çocuk doğurduğunu ve şu an 64 yaşında olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bizler evlenirken 'gelinliğinle girdin, kefeninle çıkacan' diye uyarılarak evlendik. Hiçbir zaman ayrılmayı düşünmedik. Hatta evden ayrılırken bile çok utana utana ayrıldık. Anne olduğumu hissedemedim. O çocukları ben nasıl dünyaya getirdim, nasıl büyüttüm. Hani hatırlamıyorum şimdi. Çünkü onlar ağladığı zaman ben de ağlamaya başlardım. Avutamazdım, susturamazdım."

'EVCİLİK OYUNU GİBİ'

16 yaşında evlilik yapıp, 17 yaşında anne olduğunu anlatan 2 çocuk annesi 45 yaşındaki Gülhan Bayındır da, çocuk yaşta ve 3 ay içinde tanımadığı bir ailenin içine girdiğini söyledi. Bayındır, "Öyle kendimi de tanıma şansım olmadan evlenip, bir yıl sonra anne oldum. Evcilik oyunu gibi sanki. Ne yapıyorum, nereye gidiyorum? Ben evleniyorum, ama evlenmenin ne olduğunu bilmiyorum. Görevimi bilmiyorum açıkçası. Nelerle karşılaşacağımı hiç bilmiyorum" diye konuştu.



EG(AY/COŞ)