Okulunu dondurup bir arkadaşıyla yola çıkan, ancak gittiği ülkelerde bazen yeni yol arkadaşları bulan, bazen de yola yalnız devam eden Eda Bellek, internet sitesinden tanıştığı kişilerin evlerinde kalarak konaklama ve birçok ihtiyacını ücretsiz olarak karşılıyor. Bellek, "Gittiğim her ülkede artık bir ailem ve evim var, yüzlerce arkadaş edindim. Amacım çok az paralara dünyanın gezilebileceğini herkese göstermek" dedi. Ulaşıma çok nadir ücret ödediklerini belirten Bellek, her dilde hazırladığı makaleleri gittiği ülkelerdeki insanlara göstererek, müze ve tarihi birçok yerlere de ücretsiz girdiğini, şimdiye kadar toplam 400 euro harcadığını belirtti.

TURA OTOSTOP İLE BAŞLADI

Yurt dışı turuna Trabzon’dan otostop çekerek başladığını belirten Eda Bellek, "Ben bu yolculuğumda turist değil, yerel olarak yaşamayı tercih ettim. Amacım dünyanın bir ucuna gidebilmek, hayalleri gerçekleştirebileminin paraya bağlı olmadığını gösterebilmekti. Bu nedenle yolculuğum boyunca konaklama ve yolculuk masrafımı sıfıra indirgedim" diye konuştu. Bellek, yolculuklarıyla ilgili şunları anlattı:

"Laos sosyal bir devlet olduğu için ev konaklamaları devlet kontrolündeydi. Yerel bir ailenin evinde konaklarken ikinci gün turist polisi geldi ve guesthouse'a yerleştirdi. Laos dışında her yerde ya couchsurfing yaptım, ya yerel ailelerin evlerinde konakladım ya da çadırımı kurdum. Ulaşımda ise otomobil, kamyon, taşıma aracı, otobüs, feribot, tekne, yat akla gelebilecek her vasıtaya ücretsiz olarak bindim. Anlaşma sorunu yaşadığımız için, gittiğim ülkelerde onların dilinde kim olduğumu, ne yaptığımı, amacımı anlatan paragraf yazıp onlara okutuyordum. Bu sayede bize yardım ettikleri gibi, hiç paramız olmadığını düşündükleri için birçok kere avcuma para tutuşturdular. En güzel anlar da bunlardı. Ceplerinde buruşmuş iki üç kağıt parasını hiç tereddüt etmeden çıkarıp verecek güzel insanlarla tanıştım. Otobüs, uçak bileti almayı, otele yerleştirip otel ücretini ödemeyi istediler. Amacımızın parasız yaşamak olduğunu, uyku tulumu ve matımız olduğu için evlerinin bir köşesinde uyuyabileceğimizi ve onlarla birlikte, arabalarında yolculuk yapmak istediğimizi söyledik. Bu sayede yüzlerce arkadaş, aile kazandım. Şu anda bulunduğum 13 ülkede sayısız evim var, istediğim zaman gidebileceğim."

'KUŞLAR KADAR ÖZGÜRÜM'

Bellek, her ülkenin kendine has özellikleri, tarihi ve kültürel yapılarını da görerek ve yaşayarak seyahatine devam eden yolculuk sayesinde kuşlar kadar özgür olduğunu söyledi. Eda Bellek, "Gün sonunda nerede konaklayacağımız, kimlerle tanışacağımız, hangi şehir ya da ülkede olacağımız belli değildi. Kimi zaman Çin Seddi'nde, bir uçurumun dibinde konaklarken bulduk kendimizi, kimi zaman tanıştığımız kişilerin bize sunduğu 5 yıldızlı otellerde konaklarken. Gürcistan'daki en yüksek dağ olan Kazbegi'ye tırmandım. Rusya'da kışın buz tutan Baykal Gölü'ne donma pahasına girdim. Moğolistan'da yılda bir kez gerçekleşen ve milyonlarca turisti ülkeye çeken Naadam Festival'ine katılma şansı yakaladım. Çin'de, Çin Seddi'ne güneşin doğumunu izlemek için gecenin bir köründe tırmanmaya çalıştım. Sabah uçurumun dibinde uyandığımda deli cesaretimize şaşırdık. Hong Kong'da yamaç paraşütü yaptım. Vietnam'da, Filipinler'de büyük yıkıma sebep olan tayfuna yakalandım ve 2 gün Cat Ba adasında mahsur kaldım. Kamboçya'da UNESCO dünya mirası listesindeki dünyaca ünlü Angkor Wat'a ücretsiz olarak giriş yaptım ve bir köy okulunda İngilizce dersi verdim. Malezya'da, ünlü yerel bir dergide yayın yönetmeni olan şoförümüzle 'Asya Bizi Bekler' sloganımızla röportaj yaptım. Singapur'da Formula 1 yarışlarını Marina Bay Otelinin 63'üncü katındaki skyline'dan izledim. Ve son olarak en renkli, en kirli, en etkileyici ülke olan Hindistan'da trenlere kaçak olarak bindim ve renklerin içinden Ganesh Visarjan festivaline katıldım" diye konuştu.

Yolculuğunun son gaz devam ettiğini kaydeden Bellek, "Yakında Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama'nın yaşadığı bölge olan Dhramsala'ya geçeceğim. Sonrasında ise çekişmeli sınır gösterilerine şahitlik eden Hindistan-Pakistan sınırı Wagah'dan Pakistan'a geçiş yapacağım" dedi.



EA(AÖ/CK)