PYBS 2012'ye başvuruların bu yıl 12-23 Mart tarihleri arasında alındığını belirten Güven Boğa, 2006 yılında alınan kararla 5-11'nci sınıf arasında öğrenci olup da cezaevine giren çocukların, parasız yatılı eğitimden faydalanamadığını savundu. Boğa, "Bu çocukların cezaevlerindeyken sınavlara girmesi ve tahliye olmaları halinde parasız yatılı eğitim haklarının kullandırılması gerekiyor" dedi. Cezaevinde tutulan 12-18 yaş arasındaki çocukların büyük bölümünün 'taş atan çocuklar' olduğunu belirten Boğa, şöyle dedi:

"Taş atan veya başka suçlara karışmış çocuklar cezaevlerinde tutulurken, parasız yatılı eğitim hakkından mahrum bırakılmasının ekstra bir cezalandırma olduğunu düşünüyoruz. Bu şekilde çocuklara ikinci kez ceza vermiş oluyoruz. Bu uygulamanın kaldırılması ve sınava girmek isteyen çocukların desteklenmesi gerekir." 

"CEZAEVİNDEKİ ÇOCUKLARI MAHRUM BIRAKMAYIN"

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Sosyolog Prof. Dr. Adnan Gümüş ise, tutuklu veya hükümlü çocukların da suça karışmamış diğer yaşıtlarıyla aynı okullarda okuması, devlet imkanlarıyla desteklenmesinin doğru olacağını söyledi. Prof.Dr. Adnan Gümüş, şöyle konuştu:

"4'er yıllık olmak üzere 12 yıllık zorunlu eğitimin hararetle tartışıldığı bir dönemde cezaevindeki çocukların devlet imkanlarından dışlanması büyük bir çelişkidir. 5393 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu'nda, 'Çocuk; daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişiyi ifade eder' deniyor. Dolayısıyla tam da güç duruma düşmüş, korunmaya muhtaç veya suça itilmiş çocukların korunması gerekirken, parasız yatılılık veya bursluluk türü sosyal olanaklardan bu çocukları mahrum ediyoruz. Bir yandan gelişimlerini engellediğimiz gibi, diğer yandan onları kendi kontrollerinde olmayan olaylardan dolayı bir kez daha ayrımcılığa uğratmış oluruz. Cezaevindeki çocukların bu haklardan mahrum bırakılmaması gerekiyor."



MK(OA/İD)