Operatör doktor olan Milletvekili Muzaffer Yurttaş, "Çayın en eski çağlardan beri dinlendirici, ruhu ferahlatıcı, iradeyi canlandırıcı, gözleri kuvvetlendirici özelliklere sahip olduğu bilinmekte. Tüm bu etkilerinden dolayı günlük hayatımızda sabah kahvaltısından başlayarak, günün her saati çay tüketilmekte. Özellikle kahvelerde, kafeteryalarda, iş yerlerinde ve çay bahçelerinde arkadaş sohbetlerinin vazgeçilmez unsuru çay. Yetişkin bir insan günde 10 bardak çay içebilmektedir" dedi.

'2 KESME ŞEKERDE 32 KALORİ VAR'

Çayın çoğunlukla beyaz şekerle tüketilmekte olduğunu dikkati çeken Milletvekili Yurttaş, "Bir çay bardağına ortalama 2 kesme şeker (32 kalori) atıldığı düşünüldüğünde günlük sadece çay ile birlikte 80 gram beyaz şeker tüketimi olmaktadır. Obezite hızının artış gösterdiği çağımızda şeker tüketim miktarının azaltılmasını sağlamak da oldukça önemlidir. Türkiye’nin dünya ticaretine konu olan ve ihracatta en fazla öneme sahip ürünlerinden biri olan Sultaniye tipi çekirdeksiz kuru üzümün yüzde yüzde 90’ı Manisa’da yetiştirilmektedir" diye konuştu. Yurttaş, şunları söyledi:

"Atalarımızın anlattığına göre uzun yıllar boyunca çayın yanında şeker yerine kuru üzüm kullanılmış. Hiçbir besin değeri olmayan beyaz şeker yerine çayın yanında birçok yönden besin değeri yüksek olan kuru üzüm tüketilmesi sağlık açısından oldukça önemli bir alışkanlıktır. Bir bardak çayın ortalama 6 (6.68 kalori) kuru üzümle tüketilebildiği göz önüne alınırsa, sadece çayın yanında beyaz şeker yerine kuru üzüm tüketilmesiyle günlük 253 kalori daha az alınmış olacaktır. Bu oran çayla birlikte alınan kalori miktarının yüzde 79 daha az alınacağı anlamına gelmektedir. Bu projeyle unutulan bu alışkanlığın tekrar kazanılmasının sağlanması ve böylece çayla birlikte alınan kalori miktarının azaltılması amaçlanmıştır."



MHÖ(İÖ/SS)